Biden vyzval ke zvýšení daní. Právníci EU požadují vakcíny z Británie

Americký prezident Joe Biden před Kongresem nastínil své další plány jako zvýšení daní bohatým nebo reformu policie.

Americký prezident Joe Biden před Kongresem nastínil své další plány jako zvýšení daní bohatým nebo reformu policie. Zdroj: E15

Alexeje Navalného dnes čeká soud.
Evropská unie požaduje přístup k vakcínám vyrobeným ve Velké Británii.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Biden vyzval k reformě policie a zvýšení daní 

Americký prezident Joe Biden ve svém projevu před Kongresem při příležitosti prvních sto dnů v úřadě nastínil některé své další plány. Biden vyzval ke konci rozsáhlé imunity policistů, podle něj je potřeba potlačit systémový rasismus. „Musíme společně pracovat na nalezení shody a udělejme to příští měsíc, u příležitosti prvního výročí Floydovy smrti,“ prohlásil Biden. George Floyd zemřel  25. května loňského roku po zákroku policisty Dereka Chauvina, ten byl před několika dny uznán vinným z vraždy.

Biden vyzval i ke zvýšení daní korporacím a bohatým jedincům. „Nechci nikoho potrestat. To, co navrhuji, je férové. Je to fiskálně zodpovědné,“ řekl Biden před kongresmany. Daňové změny by se neměly dotknout nikoho, kdo vydělává pod 400 tisíc dolarů ročně. Biden by chtěl zvýšením daní financovat svůj Plán pro americké rodiny, který státní kasu vyjde na 1,8 bilionu dolarů. 

EU chce žalovat Astra Zeneku

Evropská unie pokračuje ve vyjednávání s výrobcem vakcíny Astra Zeneca. Právníci zastupující EU požadují po společnosti přístup k jednotkám vakcín, které byly vyrobeny na území Velké Británie. Ke konci března Astra Zeneca dodala do EU pouze čtvrtinu z objemu slíbených dodávek. 

Podle zdrojů webu Politico by Evropská unie měla britskou společnost žalovat. Problémem by však mohl být fakt, že ve smlouvě mezi EU a firmou Astra Zeneca je klauzule, která zapovídá žalovat farmaceutickou společnost právě z důvodu nedodržení slíbených dodávek. 

Burzy a trhy 

Akcie v USA poklesly 

Americké akcie oslabily poté, co americký FED ponechal měnovou politiku beze změny. Dow Jonesův index dnes ztratil 0,48 procenta a uzavřel na 33 820,38 bodu, index S&P 500 klesl o 0,08 procenta na 4183,18 bodu a index Nasdaq Composite se snížil o 0,28 procenta na 14 051,03 bodu.

Facebook hlásí nárůst

Facebook ve své čtvrtletní zprávě uvedl, že oproti stejnému období v loňském roce navýšil své příjmy o 46 procent na 26,2 miliardy dolarů, z toho zisk 9,5 miliardy. Akcie společnosti vyrostly o 5 procent. 

Tweet dne

Mezinárodní vesmírná stanice uveřejnila fotografii superměsíce, který předešlou noc prozářil oblohu. 

Stane se dnes

  • Europoslanci budou hlasovat o vyzvání ke koordinovanému vyhoštění diplomatů ze zemí EU v reakci na kauzu Vrbětice a zveřejní se výsledek hlasování o zavedení covidových pasů
  • Evropská komise zveřejní údaje o vývoji ekonomické nálady v eurozóně za duben
  • Své čtvrtletní výsledky uveřejní Royal Dutch Shell, Airbus, Lufthansa, PKN Orlen, Twitter, Amazon nebo Mastercard
  • Soud v Moskvě projedná případ Alexeje Navalného, který se odvolal proti pokutě za pomluvu válečného veterána