Britská ekonomika zrychlila růst, pomohlo oživení služeb i těžba

Londýn

Londýn Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Tempo růstu britské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo díky oživení dominantního sektoru služeb a prudkému růstu těžby ropy a plynu. Hrubý domácí produkt se za duben až červen zvýšil ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,7 procenta, v souladu s očekáváním analytiků, po růstu o 0,4 procenta v prvních třech měsících. Vyplývá to z předběžného odhadu britského statistického úřadu (ONS).

Meziročně ekonomika vzrostla o 2,6 procenta, což bylo rovněž v souladu s očekáváním. V prvním čtvrtletí však HDP meziročně stoupl až o 2,9 procenta.

ONS dodal, že HDP na hlavu je nyní konečně na zhruba stejné úrovni jako v prvním čtvrtletí 2008, tedy předtím, než britská ekonomika kvůli finanční krizi prudce klesla. „Po zpomalení v prvním čtvrtletí 2015 se celkový růst HDP vrátil na úroveň obvyklou v předchozích dvou letech,“ uvedl hlavní ekonom ONS Joe Grice.

Graphical visualization of Gb GDP Annual Growth Rate

Britská ekonomika loni rostla nejrychleji za osm let. Na počátku tohoto měsíce guvernér britské centrální banky Mark Carney uvedl, že o načasování růstu úrokových sazeb ze současného rekordního minima by se mohlo začít rozhodovat koncem letošního roku. Ekonomové očekávají, že někteří členové měnového výboru by se mohli vyslovit pro zvýšení úroků již na nejbližším zasedání příští týden.

Údaje jsou zatím pouze předběžné a často bývají revidovány. Podle statistiků oslabil zpracovatelský sektor, kde vývozce trápí silná libra. Růst táhne hlavně sektor služeb, který se na celkové ekonomické aktivitě země podílí více než třemi čtvrtinami. Těžební sektor pak mezičtvrtletně vzrostl o 7,8 procenta, což byl nejvyšší růst od roku 1989.

Domácí poptávka by měla zůstat silná. Domácnostem rostou mzdy a inflace je nízká. Firmy také zvyšují investice. Poptávka ze zemí eurozóny však zůstává slabá, což má dopad na zpracovatelský sektor.