Akcie ČEZ jsou nejvýše od roku 2008 a blíží se tisícikorunové hranici

Větrné elektrárny u obce Janov, ČEZ

Větrné elektrárny u obce Janov, ČEZ Zdroj: ČEZ

Akcie polostátní skupiny ČEZ se blíží psychologické hranici tisíc korun za kus. Na takové úrovni byly naposled před čtrnácti lety v roce 2008. Analytici postupně přehodnocují cílovou cenu směrem nahoru. Titulu pomáhájí extrémně vysoké ceny elektřiny i obecná nervozita na energetickém trhu. 

„Investoři začínají věřit tomu, že aktuálně vysoké ceny elektřiny na burze jsou dlouhodobého charakteru. Tento efekt posilují stále se zpřísňující sankce vůči Rusku, které mají na setrvání vysokých cen podstatný podíl. Posledním impulzem byl zákaz dovozu ruského uhlí,“ míní analytik České spořitelny Petr Bártek, podle něhož má válka na Ukrajině na ceny akcií ČEZ zatím pozitivní vliv.

„Ze střednědobého a dlouhodobějšího hlediska však válka představuje i riziko. Pokud ekonomika zpomalí, nebo dokonce spadne do recese, může být časem souhrnný efekt slabší, a to kvůli snížené poptávce po energiích,“ varuje Bártek. 

V současnosti analytici cílují cenu akcií skupiny ČEZ v průměru na 937 korun, nejoptimistější z nich pak očekávají cenu 1089 korun. Například analytik Fio banky Jan Raška upravil předpokládanou cenu akcie na konci března. Jeho novou cílovkou je hodnota 1026 korun za akcii, což je o 103 korun výš, než předpovídal v lednu. „Tržní ceny elektřiny zůstávají na extrémních úrovních, což je podporováno stále vysokými cenami zemního plynu a nervozitou kvůli válce na Ukrajině. Investoři navíc zřejmě hledají bezpečný přístav, což akcie společnosti ČEZ splňují,“ říká Raška, podle něhož jediným rizikem pro akcie ČEZ zůstává nervozita kolem dostavby jaderného bloku v Dukovanech.

Čistý zisk ČEZ loni dosáhl 9,9 miliardy korun, meziročně o 81 procent více. Po očištění o mimořádné vlivy zisk naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun. Provozní zisk (EBITDA) za rok 2021 proti předchozímu roku klesl o 1,5 miliardy korun na 63,2 miliardy korun. Skupina přitom očekává, že letošní výsledky budou lepší.

Energetická skupina v březnu zahájila tendr na stavbu nového jaderného bloku Dukovan. Nový reaktor má podle skupiny stát zhruba 160 miliard korun v cenách z roku 2020, nepočítáme-li náklady na úvěrování. Konečná částka může být podle některých kritiků projektu i o stovky miliard vyšší.

V pátek se akcie společnosti prodávaly až za 998 korun za kus. V pondělí se hodnota cenného papíru držela kolem hranice 990 korun.