Akcie ČEZ letos přišly o čtvrtinu hodnoty, za propad může levná elektřina

ČEZ

ČEZ Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Cenné papíry skupiny ČEZ se letos změnily ve středoevropskou investorskou noční můru. Jejich cena spadla od začátku roku o necelých 25 procent. To je nejvíce z energetických firem v regionu. Rakouský Verbund ztratil pětinu hodnoty, německá RWE 17 procent, E. ON deset procent a polská obdoba ČEZ, společnost PGE přišla o 8,7 procenta hodnoty.

Všechny tituly si prošly dnem v létě stejně jako ceny silové elektřiny. „V létě také chladly naděje na letošní rychlejší ekonomické oživení v Evropě. Čekalo se na výsledek německých voleb, a jak se příští vládní koalice postaví k obnovitelným zdrojům či reformě trhu s emisními povolenkami,“ vysvětluje letní pokles Petr Hlinomaz, analytik BH Securities.

Zářijový vzestup cen elektřiny vlil optimismus do žil i akciovým investorům. Jenže jak se růst cen elektřiny zastavil a postupně se vracel na letní úrovně, začaly se energetické akcie opět propadat. I když letního dna zatím nedosáhly. Ceny elektřiny jsou přitom určující pro výkonnost akcií ČEZ.

„Firma má nyní asi největší závislost výsledků na cenách elektřiny, zatímco ostatní energetiky jsou více rozkročené do regulovaných segmentů nebo do plynu. V poslední době navíc ČEZ čelí klesajícím výnosům i v regulovaných činnostech,“ upozorňuje Petr Bártek, analytik České spořitelny.

akcie energetikakcie energetik | E15

Německé energetiky si podle Bártka hlavní pokles zažily v předchozích dvou letech kvůli drahým kontraktům na dovoz plynu z Ruska a kvůli odstavování jaderných elektráren v Německu. Přidalo se k nim i vyřazování uhelných a plynových zdrojů, které se při nízké ceně elektřiny nevyplatí provozovat. E. ON a RWE od roku 2010 odepsaly aktiva za 11 miliard eur.

ČEZ ohlásil, že letos odepíše aktiva v hodnotě osmi miliard korun a odpis možná čeká i novou paroplynovou elektrárnu v Počeradech. V příštích letech se skupina bude potýkat s dalším poklesem tržeb kvůli klesající ceně elektřiny.

„Letos prodává elektřinu za zhruba 51 eur za megawatthodinu. Na příští rok má téměř celou kapacitu vyprodánu za 43 eur, na rok 2015 by cena mohla klesnout pod 40 eur,“ říká Bohumil Trampota, analytik J&T.

Trhák roku EDF
Z pochmurného obrazu evropské energetiky se vymyká francouzská polostátní EDF. Její akcie letos po čtyřletém poklesu vystřelily o 78 procent. Vzhůru je poslalo zejména rozhodnutí francouzské vlády o zvýšení regulovaných cen elektřiny v letošním a příštím roce. Ve Velké Británii dostala firma štědrou cenovou garanci na elektřinu z plánovaných nových bloků jaderné elektrárny Hinckley Point, které má EDF provozovat.

Přesto by mohl být ČEZ na rozdíl od ostatních středoevropských energetik pro investory příští rok zajímavý. Evropští analytici věští v průměru růst o více než pět procent. Německým koncernům naopak předvídají pokles. Polská PGE by měla stagnovat.

„ČEZ je pro investory atraktivní vzhledem k vysoké dividendě. Příští rok by měla firma vyplatit zhruba 40 korun na akcií, což je ve srovnání se současnou cenou hrubý dividendový výnos 7,8 procenta,“ tvrdí Trampota.