Akcie francouzských bank padají, mohly by stáhnout celou zemi

Crédit Agricole

Crédit Agricole

Kvůli spekulacím o řeckém bankrotu zamířily evropské akciové trhy opět dolů. Nejhůře se daří akciím francouzských a maďarských bank, pokles se ale nevyhnul ani pražské burze. Výnos z německých státních dluhopisů je naopak na rekordně nízké úrovni.

Akcie francouzské bankovní skupiny Société Générale dnes uzavřely poklesem o 10,75 procenta na 15,57 eur, během dne byly ještě téměř o 80 centů níže. Nedařilo se ani konkurenční Crédit Agricole, jejíž akcie ztratily přes deset procent. Podobně dopadly i další francouzské banky. Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory se jedná o reakci na spekulace o řeckém bankrotu.

Akcie maďarských pro změnu tlačí dolů vlastní vláda, která slíbila pomoc zadluženým domácnostem. Umožní jim splácen úvěry vedené ve švýcarských francích pomocí pevného směnného kurzu. To přenese prohlubující se ztráty dlužníků na banky.

„Zatímco budoucí problémy maďarských bank ovlivní jen kapitálově propojenou střední a východní Evropu, problémy francouzských bank budou mít dosah větší,“ upozorňuje Pikora. Pokud by totiž francouzským bankám pomohl stát, následovalo by pravděpodobně zhoršení ratingu celé Francie, dodává.

Podle zdrojů agentury Reuters se již banky na tuto situaci připravují. Société Générale dnes například oznámila, že prodá aktiva v hodnotě čtyři miliard eur, aby posílila svůj kapitál. Snížení ratingu ale hrozí i samotným bankám, agentura Moody’s by k tomuto kroku mohla podle agentury Bloomberg sáhnout už tento týden.

Dění v Evropě dnes následovala i pražská burza. Během dne se index PX propadl až o pět procent, aby nakonec uzavřel o 3,73 procenta slabší na 947,1 bodu. Necelých deset procent ztratila mediální skupina CME, o 6,64 procenta klesly akcie těžaře NWR. Oslabovaly i bankovní tituly, Erste Group klesla o 5,77 procenta. Komerční banka odepsala 4,48.

Současný pád burz naopak pomáhá výnosům německých a amerických desetiletých vládních dluhopisů. Ty vytvořily nové rekordy, když klesly na 1,7 respektive 1,9 procenta. Nadále ale rostou výnosy dluhopisů zadlužených zemí eurozóny. Ty dosud svými nákupy držela Evropská centrální banka, po páteční rezignaci jejího hlavního ekonoma Jürgena Starka ale není jisté, zda se tato politika nezmění.