Akcie Hanergy se čile obchodují napřímo. Za zlomek ceny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: photoenergy.com

Akcionáři čínské společnosti Hanergy ztrácejí nervy. Obchodování s akciemi výrobce solární techniky je zastaveno od 20. května. Investoři tak nyní přistoupili k tomu, že prodávají akcie napřímo. S obří slevou.

Nabídka a poptávka akcií se pohybuje mezi 0,5 až dvěma hongkongskými dolary za kus. To představuje slevu až 87 procent z poslední ceny na burze před zastavením obchodování. Cenovka Hanergy na hongkongské burze se před přerušením obchodování zastavila na 3,91 dolaru. Podle deníku Financial Times podobné obchody za provizi zprostředkovávají přímo banky, které se snaží spárovat nejvhodnější prodávající a kupující.

Samotná firma hongkongskou burzu požádala o zastavení obchodování poté, co akcie ztratily 47 procent své hodnoty během půl hodiny. Tomu předcházela událost, že generální ředitel firmy nedorazil na valnou hromadu. Hodnota celého podniku se v ten moment smrskla o 19 miliard dolarů. Mělo následovat oficiální prohlášení, proč Hanergy o přerušení požádala. Firma žádné prohlášení ani po šesti týdnech nedala.

87 procent slevy nabízejí potenciálním kupcům majitelé akcií podniku Hanergy

Týden po přerušení obchodování zahájil hongkongský regulátor ve firmě vyšetřování. Tím výrazně zkomplikoval jakékoli šance na brzké obnovení obchodování na burze.

Obchody napřímo provádějí často hedgeové fondy, které si akcie půjčily, aby je prodaly takzvaně nakrátko a vydělaly na poklesu ceny. Ty je pak musí koupit zpět, aby je mohly vrátit původnímu majiteli.

„Zájem o akcie Hanergy je vyšší, než je jinak běžné v případě firem, s nimiž bylo zastaveno obchodování,“ citoval deník Wall Street Journal nejmenovaného hongkongského bankéře. „A to jak ze strany prodávajících, tak kupujících“.

V zájmu investorů

Jedním z velkých investorů, který se přiznal, že prodal své akcie Hanergy, byla na počátku týdne firma Guggeheim Investments, která je držela pro potřeby svých tří fondů. Cenu, za kterou se problémové firmy zbavila, ale zveřejnit odmítla. „Udělali jsme to v zájmu investorů do našich fondů,“ uvedla firma v prohlášení.

Hongkongská Hanergy spoléhala na objednávky své mateřské Hanergy Group z pevninské Číny. Pozornost investorů si vysloužila již dlouho před květnovým kolapsem. Od začátku roku do poloviny května její akcie vzrostly o 160 procent.