Akciová bublina se začíná nafukovat. Vynášely investice na vyspělých trzích

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Akciové trhy letos zažily mimořádný rok. Za jejich růstem je politika centrálních bank, které do ekonomiky lijí nové a nové peníze. Chybí však širší ekonomický růst provázený zvyšováním mezd. Analytici varují, že bod zlomu je na dosah.

„Trh je nyní férově oceněn a těží z extrémní podpory centrálních bank. Myslím, že letos se zdravý růst už přelévá do něčeho, co je počátek nějaké další bubliny,“ řekl pro deník E15 ředitel obchodu Pioneer Investments ČR Petr Šimčák.

„Akcie letos předvedly mimořádnou výkonnost. Domnívám se, že za ní nestojí ani tak výsledky firem jako spíše extrémně uvolněná měnová politika v USA, tamní akcie nejsou levné,“ potvrzuje analytik J&T Banky Pavel Ryska. A David Stockman, který dříve radil Bílému domu se státním rozpočtem, pro agenturu Bloomberg doplňuje: „Dnes je velmi nebezpečné vlastnit nebo nakupovat akcie, je na nich bublina.“

Jednoznačným králem letošního roku jsou akcie
Globální vyspělé akciové trhy zažily výborný rok. Japonské akcie posílily o 50 procent, evropský index MSCI Europe získal téměř 30 procent a americký S&P 500 25 procent. Třeba akcie kalifornského výrobce elektromobilů Tesla Motors letos posilují o 350 procent. Za růstem trhů je hlavně uvolněná měnová politika centrálních bank. Současný téměř pět let trvající růst akcií nemá oporu v reálné ekonomice, je tažen levnými penězi centrálních bank a řada analytiků již varuje před nafukující se bublinou.

Letos se nejvíce vyplatily investice do akcií rozvinutých trhů. Tokijský index Nikkei 225, poháněn extrémně uvolněnou měnovou politikou a vládními stimuly premiéra Šinza Abeho, posílil v lokální měně téměř o 50 procent.

Oslabení jenu sice srazilo zisk pro zahraniční investory na 30 až 40 procent, to ale stejně hravě překonalo výkony amerických či evropských akcií. Hned za japonský Nikkei se řadí panevropský index MSCI Europe, který posílil téměř o 30 procent.

Vývoj indexuVývoj indexu | E15

Naopak akcie rozvíjejících se trhů utrpěly porážku. Index MSCI Emerging Markets stoupl jen o dvě procenta a je hluboko za výkony, na něž si investoři zvykli v minulých letech. Index pražské burzy PX dokonce dvě procenta ztratil. Dolů ho táhl hlavně ČEZ a celkový výsledek nespasily ani rostoucí akcie Komerční banky.

Zaručeným prodělkem pak byly investice do zlata a všeho, co s ním souvisí. Tento cenný kov zažil po úspěšné dekádě nejhorší rok za více než třicet let. Více o vývoji cen komodit si můžete přečíst zde.

Dluhopisy: po několika tučných letech přichází dieta

Po řadě let, kdy se dařilo bezpečným dluhopisům, se karta obrací. Výnosy vládních bondů začínají pomalu růst, a s tím klesá jejich cena. Desetileté americké vládní obligace letos oslabily o 2,7 procenta, britské dokonce o čtyři procenta. Americké vládní dluhopisy chráněné proti inflaci v průběhu roku ztratily téměř devět procent. Dluhopisový index Barclays Aggregate Bond letos odepsal 1,7 procenta. O něco lépe si vedly rizikové dluhopisy s vyššími výnosy.

DluhopisyDluhopisy | E15

Kuriozita roku: sláva bitcoinu dlouho nevydržela

Virtuální měna jako vhodná investice? Už to vypadalo, že kdo má bitcoin, bude na konci roku slavit. Měna však v posledních dnech chytá jednu ránu za druhou. Společnost BTC China, která s bitcoiny v říši středu obchoduje, oznámila, že přestala přijímat vklady v čínských jüanech. To poslalo hodnotu internetové měny prudce dolů. Od začátku prosince poklesla její hodnota na polovinu. Do bitcoinu se v Číně masivně investovalo, protože s jeho pomocí se daly obejít restrikce na směnu valut. Tomu ale čínské úřady udělaly přítrž.

bitcoinbitcoin | E15