Akciový trh trpí největšími obavami od léta. Opět kvůli Číně

Propad čínských akcií

Propad čínských akcií Zdroj: CTK

Index strachu ukazuje nejvyšší hodnoty od kolapsu čínské burzy loni v srpnu. Investory varuje před nestabilitou trhů.

Investorské sebevědomí je v nejhorší kondici takřka za poslední půlrok. Svědčí o tom hodnota indexu VIX, který bývá považován za měřítko obav z budoucího vývoje finančních trhů. VIX, známý také jako index strachu, v uplynulých dvou týdnech vzrostl nejrychleji od letního masakru na čínské burze, kdy na světovou finanční scénu vstoupil v plné síle faktor ochlazení ekonomiky za velkou zdí. Stejný důvod hraje prim i tentokrát.

„Hlavními příčinami růstu nervozity na globálních trzích jsou propad cen čínských akcií a oslabení tamní měny. Obavy investorů jsou nicméně přemrštěné a jsou primárně důsledkem současné politiky hlavních světových centrálních bank,“ uvádí hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Bankéři podle něho politikou levných peněz posilují u burziánů rizikový apetit a v důsledku nahrávají prudkým tržním otřesům. Na počátku týdne se index strachu přehoupl přes 27 bodů, silnější nervozitu pociťovali investoři krom loňského srpna naposledy na sklonku roku 2011, kdy světovým parketem otřásala evropská dluhová krize.

Index VIXIndex VIX | E15

Tržní trauma podporuje i politika. „Finanční trhy berou v potaz riziko konfliktu mezi Íránem a Saúdskou Arábií, k tomu se přidává i faktor údajného testu vodíkové bomby v Severní Koreji,“ dodává analytik Consequ Martin Lobotka.

Milníkem stability světových trhů se stalo loňské léto. Ještě v pololetí roku 2015 ležel index VIX nejníže od počátku finanční krize a kritické hlasy z trhu začaly poukazovat na předražené akcie.

Panika spojená s následným pádem čínského trhu o 45 procent změnila vnímání investorů, do té doby stabilní VIX začal ruku v ruce s rychlými změnami investorských nálad více kolísat. Dlouhodobě leží index v blízkosti dvaceti bodů, nyní tak svůj standard odpovídající relativně předvídatelnému dění na trzích převyšuje o více než třetinu.

Marné hledání terapie v Číně
Číně se nedaří najít lék na burzovní úpadek. Poté, co akcie během prvního novoročního týdne odepsaly kolem deseti procent, nedokázal další propad odvrátit ani zásah centrální banky na podporu měny. Referenční index Shanghai Composite tak během pondělka odepsal dalších 5,3 procenta.