Americké akcie klesly, investoři se bojí zvyšování sazeb

Burza NYSE

Burza NYSE Zdroj: profimedia.cz

Akcie na burzách ve Spojených státech v úterý potřetí za sebou oslabily. Dolů je tlačily především obavy investorů ohledně růstu úrokových sazeb v USA. Například akcie technologické společnosti Apple se propadly na nejnižší úroveň za více než šest měsíců. Na devizových trzích výrazně zpevnil dolar.

Index Dow Jones, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, klesl o 0,27 procenta na 17.550,69 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,22 procenta na 2093,32 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite pak oslabil o 0,19 procenta a uzavřel na 5105,55 bodu.

Akcie Applu odepsaly 3,2 procenta na 114,64 dolaru. Za jejich poklesem podle obchodníků stojí mimo jiné obavy ze zpomalení hospodářského růstu v Číně a také skepse ohledně poptávky po chytrých telefonech iPhone 6.

Růst úrokových sazeb

Obchodování později ovlivnil prezident Federální rezervní banky (Fed) v Atlantě Dennis Lockhart, který signalizoval, že Fed je připraven zahájit zvyšování úrokových sazeb už v září. Někteří investoři se přitom po řadě slabých údajů o americké ekonomice z posledních dnů začínali klonit k možnosti, že Fed zvýšení úroků odloží až na prosinec.

„Do (zářijového) zasedání jdu nyní s předpokladem, že ekonomika je připravena a že je správný čas ke změně,“ uvedl Lockhart v rozhovoru s listem The Wall Street Journal. „Ekonomická situace by se musela významně zhoršit, pokud bych se měl postavit proti posunu vpřed,“ dodal.

Díky vyhlídkám na brzký růst úroků v USA na devizovém trhu všeobecně posiloval dolar. V době, kdy zavírala burza v New Yorku, vykazovala jednotná evropská měna euro vůči dolaru pokles o 0,6 procenta na 1,0883 USD. Dolarový index, který měří hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, vzrostl o půl procenta na 97,957 bodu.

Pomůže stojaté české vody rozhýbat Fed?