Americké akciové indexy zaznamenaly nové rekordy

Nasdaq

Nasdaq Zdroj: CTK

Akcie ve Spojených státech výrazně zpevnily, hlavní indexy S&P 500 a technologický Nasdaq Composite uzavřely na novém rekordu. K jejich růstu přispěla nečekaně příznivá zpráva o tvorbě nových pracovních příležitostí ve Spojených státech, která posílila pravděpodobnost, že tamní centrální banka (Fed) přistoupí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb ještě v letošním roce. Statistika podpořila i kurz dolaru.

Dow Jonesův index dnes posílil o 1,04 procenta na 18.543,53 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,86 procenta a uzavřel na rekordních 2182,87 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 1,06 procenta a dostal se na 5221,12 bodu, což je také nový rekordní závěr.

Za celý týden má Dow Jonesův index k dobru 0,6 procenta, zatímco index S&P 500 přidal 0,4 procenta. Nejlépe ze tří hlavních indexů si vedl Nasdaq Composite, který zpevnil o 1,1 procenta.

Americké ministerstvo práce oznámilo, že v USA vzniklo v červenci zhruba 255 tisíc pracovních míst. Analytici v průměru očekávali, že vznikne kolem 180 tisíc míst. Zvýšily se i mzdy. Míra nezaměstnanosti sice zůstala beze změny na 4,9 procenta, je však pod hranicí pěti procent, která je považována za hranici plné zaměstnanosti.

„Je to naprosto bez debaty vynikající zpráva. Nevypadá to, že by v ní byly nějaké slabiny,“ poznamenal hlavní ekonom společnosti RBC Capital Markets Tom Porcelli. „Musíme to nadšení ale mírnit, u dvou příznivých zpráv o vývoji nezaměstnanosti po sobě se hned všichni přesouvají na druhou stranu lodě - nejdřív se ta loď potápěla a teď si zase každý bude myslet, že ta loď vyrazí prudce vpřed,“ dodal.

Zpráva ukázala, že tvorba nových pracovních míst byla rozložena napříč všemi sektory. Vzniklo mnoho míst na plný úvazek, stejně jako značný počet míst na částečný úvazek.

Dnes se dařilo hlavně finančním společnostem, které by mezi prvními těžily z růstu úrokových sazeb. Dílčí index finančních společností zpevnil o zhruba dvě procenta a zaznamenal nejvyšší nárůst za poslední rok.

Naopak prudce oslabily akcie farmaceutické společnosti Bristol-Myers. Reagovaly tak na zprávu, že nový lék na rakovinu plic v jedné z posledních fází výzkumu nesplnil očekávání. Akcie tak spadly o 16 procent.

Vyšší pravděpodobnost rychlejšího růstu úroků pak na devizových trzích pomohla dolaru. Ten vůči euru posílil o 0,4 procenta na 1,1084 dolaru, k japonskému jenu přidal 0,6 procenta na 101,75 JPY. Ke koši šesti hlavních světových měn pak dolar zpevnil o půl procenta na 96,25 bodu.