Americké banky shánějí zlato. Kilo po kile

ilustrační foto

ilustrační foto

Na první pohled nudný trh se zlatem zažívá nenápadné záchvěvy, jež mohou vyústit v cenovou revoluci. Velké banky z Wall Street se potýkají s nedostatkem fyzického zlata.

Příkladem za všechny budiž banka JP Morgan, v jejíchž trezorech se momentálně nachází jen zlomek zásob z počátku letošního roku. Doplnit stavy drahého kovu však není zdaleka tak jednoduché, jak by se při současných cenách mohlo zdát. Americká megabanka zoufale shání zlato, kde se dá. A to klidně kilo po kile.

„V úterý se JP Morgan podařilo získat 200 kilogramů od HSBC a ve středu doplnila svoje sklady šesti sty kilogramy zlata ze skladu Scotia Mocatta,“ uvádí Vít Jedlička z Colossea. Zatímco ještě v závěru loňského roku ležela v bance bezmála rovná stovka tun zlata, v srpnu už to bylo pouhých 13 tun. Zlato se nevypařilo a nejde ani o loupež století. Velcí hráči zřejmě jen přestřelili sázky na pokles cen drahého kovu.

Během května zasypaly hedgeové fondy trh prodejními pokyny s obvykle tříměsíční lhůtou vypořádání. Srpen je tu a pro zdárné dokončení obchodů je zapotřebí fyzické zlato. Samotná dodávka kovu je právě úkolem velkých bank. Zlata je ovšem jako šafránu a půjčit si jej není snadné. Samy máme málo, vzkazují ostatní banky a nepouštějí zlato z ruky. „Zápůjční sazba na zlato vzrostla ve středu na 0,35 procenta, což je nejvyšší úroveň od pádu banky Lehman Brothers v roce 2008,“ uvádí Jedlička.

Názory na další vývoj hodnoty zlata se ale rozcházejí. „Inflace není takovou hrozbou, jak se očekávalo, a nemyslím si, že by se na tom mělo něco změnit. S nákupem zlata bychom tedy nespěchali,“ uvádí Jim Russell z U. S. Bank pro agenturu Bloomberg.

„S velkou pravděpodobností dochází k likvidaci krátkých pozic, které způsobily největší propady zlata za posledních dvacet let. Může to být silný signál pro obrat trendu v ceně zlata,“ dodává analytik Jedlička.

Oživení nad zlato