Americký dolar je nyní králem. Měny opřené o komodity padají

Těžba ropy v USA

Těžba ropy v USA Zdroj: Reuters

Volný pád cen ropy postihl měny zemí, které vyváží ropu.
2
Fotogalerie

Světové finanční trhy zažily v posledních týdnech hned dva šoky naráz. Jeden přinesla opatření proti koronavirové pandemii a druhý je ropný šok, kdy cenová válka mezi Saúdskou Arábií a Ruskem vyvolala nevídaný propad cen ropy. Cena barelu ropy Brent propadla ze 66 dolarů na začátku roku na současnou úroveň pod třiceti dolary. Otřesy škaredě odnesly rovněž měny států řazených mezi rozvíjející se trhy včetně české koruny, které výrazně oslabily zejména vůči americkému dolaru.

Nedařilo se ani měnám zemí, které spoléhají na vývoz komodit. „Padají ceny komodit, což následně sráží všechny komoditní měny, jako je rubl, norská koruna, australský nebo kanadský dolar. Peníze se stahují do bezpečí, do amerického dolaru,“ dodává hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Ruský rubl proto během března ztrácel přes patnáct procent své hodnoty vůči dolaru, mexické a kolumbijské peso se pak propadlo vůči americké měně dokonce na rekordní minimum.

Důvodem propadů bylo i to, že firmám i zemím naráz chyběly dolarové příjmy. „V předchozím týdnu se na trh vrátil po dvanácti letech problém s dolarovou likviditou,“ upozorňuje Sklenář.

Šok se však nevyhnul ani vyspělým zemím vyvážejícím ropu. Ty masivně oslabily poté, co cenová válka ropných velmocí způsobila během jednoho dne třicetiprocentní propad cen ropy. „Norská koruna vůči dolaru znehodnotila na nejslabší úroveň od roku 1985,“ popsal vývoj na začátku března hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Jeden americký dolar se prodával za 9,69 norské koruny.

Otřesy na měnách zemí z rozvojových trhů způsobily, že se investorům přestaly vyplácet takzvané carry-trades obchody, kdy investoři nakupují aktiva ve vysoce úročených měnách, ale půjčky na financování transakce si berou v nízko úročených měnách. Konkrétně obchody financované dolarem zažily letos ztráty ve výši třinácti procent, což je podle dat agentury Bloomberg nejvíce přinejmenším od roku 1999.

Co je carry-trade
Jde o strategii, kdy si investor půjčí peníze v měně, která je nízko úročená. Následně kapitál vloží do aktiv v měně s vysokým úročením. Příkladem těchto transakcí je nákup australského či novozélandského dolaru, který se financuje prostředky v japonském jenu. Investoři tak využívají rozdílných úrokových sazeb u jednotlivých měn.