Rekordní růst v USA pomohl světovým burzám. Dobrá nálada ale nevydržela

Asijským trhům včetně burzy v Hongkongu se ve středu dařilo.

Asijským trhům včetně burzy v Hongkongu se ve středu dařilo. Zdroj: ČTK

Největší denní růst americké burzy - podle indexu Dow Jones - od roku 1933 a dohoda Trumpovy administrativy se Senátem ohledně gigantických stimulačních opatření ve výši dvou bilionů dolarů pomohly i ostatním světovým burzám k prudkému růstu.

Ty následovaly směrem nahoru newyorskou burzu, která si v úterý připsala 11,4 procenta. Hodnota japonských akcií se zvýšila o více než osm procent a akcie v Hongkongu připsaly zisky ve výši 3,8 procenta.

„Odblokování obrovského fiskálního stimulu v americkém Senátu se ukázalo i jako silný stimulant pro trhy. Po masivním růstu akcií na Wall Street se znovu přidala Asie a momentálně sledujeme i výrazné zisky i v Evropě, a to u hlavních indexů o 4 až 5 procent,“ komentoval dopolední vývoj na trzích Tomáš Vlk, hlavní analytik Patria Finance.

Podobný vývoj byl na pražské burze. „V úvodu posilovala až o sedm procent,“ upozorňuje portfolio manažer Cyrrus Tomáš Pfeiler. Dobrá nálada ale investorům dlouho nevydržela. Následně se zisky evropských akcií výrazně umazaly, když například londýnská a frankfurtská burza se dostaly během dne dokonce do červených čísel. Pražská burza pak odpoledne rostla jen o 2,3 procenta.

Zásadní obrat se tak podle řady expertů ještě nekoná ani přes obrovské stimuly, které v minulých dnech provedla řada vlád a centrálních bank. „Nejdříve je nutné vidět pomalejší růst počtu nakažených a jeho vrchol v USA, protože až do té doby budeme vidět tyto obrovské růsty akcií po nichž přijde děsivý den a trh opět spadne dolů,“ uvedla pro agenturu Bloomberg Carol Pepperová, šéfka správce majetku Pepper International. Podle Pfeilera by už však burzy neměly výrazně propadnout. „Nedá se vyloučit, že trhy spadnou ze současných úrovní o čtyři, pět procent,“ dodává.