Americký dolar zůstává rezervní měnou, krizi navzdory

dolar

dolar Zdroj: profimedia.cz

Predikce o dolaru opouštějícím své místo dominantní rezervní měny, která se poprvé objevila s příchodem finanční krize na sklonku roku 2007, se zatím nenaplnila.

Dolaru příliš nepomohla rozvolněná monetární politika americké centrální banky (Fed). Velké centrální banky v Asii a na Blízkém východě se snažily diverzifikovat své devizové rezervy směrem od dolaru, aby je nepostihlo oslabení americké měny způsobené zásahy Fedu.

I poté, co globální kapitál natekl zpět do dolarových aktiv, protože se zhoršovala situace v eurozóně, se našla spousta analytiků, kteří věštili zářnou budoucnost čínskému jüanu. Podle nich měl brzy nahradit dolar. Tomu však zatím nic nenasvědčuje.

„Skepticismus není na místě,“ cituje agentura Bloomberg Jane Foleyovou z londýnské pobočky Rabobank International. Foleyová připomíná, že půtkami amerických politiků se poslední dobou zakrývají dobré základy americké ekonomiky. Naposledy to byla překvapivě dobrá zpráva z tamního trhu práce a včerejší oznámení, že maloobchodní tržby v únoru stouply o 1,1 procenta, zatímco analytici očekávali nárůst o 0,5 procenta. Také trajektorie fiskálního deficitu je v klesajícím trendu ve srovnání s hrubým domácím produktem.

Vývoj kurzu eura k dolaruVývoj kurzu eura k dolaru | E15

Americká ekonomika vychází ze srovnání s Evropou či Asií dlouhodobě lépe. Minimálně co se týče flexibility trhu, inovační kapacity či potenciální energetické soběstačnosti. „To vše ukazuje spíše na růstovou tendenci amerického dolaru než na další oslabování,“ řekl Bloombergu Stephen Jen z SLJ Marco Partners.

A pokud si americká měna udrží svoji hodnotu, udrží si i postavení primární rezervní měny. S tím souhlasí i šéf Výzkumného institutu při čínské centrální bance Ťin Čung-sia, který říká, že dominance dolaru bude pokračovat, což bude reflektovat sílu americké ekonomiky, stejně tak její finanční a vojenskou sílu.

Investoři očekávají růst dolaru

Řada hvězdných investorů a správců aktiv se připravuje na posilování amerického dolaru a věří, že se jim na něm podaří slušně vydělat. Americká ekonomika pomalu vstává z vleklé finanční krize a je v lepší kondici než zbytek rozvinutého světa. „Zdá se stále jasnější, že Spojené státy se z hospodářského útlumu dostávají mnohem rychleji než zbytek rozvinutých ekonomik,“ uvedl pro deník Financial Times Nicholas Pifer, portfolio manager společnosti Columbia Management. Americký dolar nyní přitahuje řadu investorů, kteří prostě chtějí držet nějaké to americké aktivum.

Virtuální návrat měnových válek