Analytici: Hráz trpělivosti se protrhla, další recese je možná

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Katie Collins

Propady burz po celém světě má na svědomí především nedostatečné řešení dluhové krize v Evropě. Eurozóna teď s napětím očekává další vývoj kolem italských a španělských dluhopisů. Uklidňující účinek na investory nemělo ani navýšení dluhového stropu v USA, říkají analytici oslovení E15.cz.

„Na trhu se naakumulovalo několik negativních faktorů – dluhová krize v Evropě, fiskální situace v USA, horší než očekávaný průběh výsledkové sezóny především v Evropě, zhoršené výhledy globální ekonomiky. Prostě hráz trpělivosti investorů se pod tímto kumulovaným tlakem protrhla, zbytek již je důsledkem panických výprodejů a technických faktorů (stop-lossy, uzavírání maržových pozicí atd.),“ shrnuje hlavní příčiny současné paniky na trzích Marek Hatlapatka, analytik Cyrrusu.

Hatlapatka stále věří, že se v tuto chvíli na trzích jedná pouze o nutnou korekci dvouletého býčího pokrizového trhu, nikoliv začátek další fáze hluboké ekonomické krize. „Nelze ale popřít, že riziko druhé recese má reálné obrysy,“ říká Hatlapatka.

Bártek: Uklidnit akciové trhy může ECB

Podle analytika České spořitelny Petra Bártka nemusejí být poslední propady na burzách nutně předzvěstí zásadní ekonomické krize. „Za poslední sadou slabých dat z ekonomiky vidíme částečně standardní cyklické zpomalení, které je umocněno jarním zemětřesením v Japonsku a vysokými cenami ropy. Tyto efekty by ale měly v posledním čtvrtletí vyprchávat,“ uvedl Bártek.

Co nejdřív je ale podle Bártka nutné vyřešit problémy v eurozóně. „Velkou zásluhu na včerejších a dnešních propadech má růst výnosů na italských a španělských dluhopisech. Tyto země nejsou v okamžitém ohrožení likvidity. Nicméně pokud by tyto úrovně výnosů vydržely déle, je jejich dluh neudržitelný. Evropská centrální banka proto nutně musí zasáhnout. Pokud se jí podaří výnosy stlačit, uklidní se i akciové trhy,“ dodal Bártek.

Šichtařová: Nevyužili jsme minulé krize

Analytička NextFinance Markéta Šichtařová vyjmenovává důvody, proč panika na burzách vygradovala právě včera. „Důvod spočívá ve zřetězení několika pro trh nepříjemných minoritních událostí. Vysocí představitelé eurozóny včera nahlas řekli, co investoři již věděli, totiž je dluhová krize se může rozšířit. Taková pravda z úst evropského politika je však neobvyklá. Dále Španělsko odložilo plánovanou aukci státních dluhopisů, protože uznalo, že výnosy dluhopisů jsou aktuálně příliš vysoké a pro Španělsko nefinancovatelné. V USA se již nepokrytě hovoří o hrozbě recese. A do toho devizový trh rozhýbaly dvojí devizové intervence Japonska a Švýcarska proti příliš silným domácím měnám,“ analyzuje Šichtařová.

Ekonomika je podle Šichtařové znovu pod tlakem hlavně proto, že státy po minulé krizi nevyužily příležitost hospodářství očistit. Naopak podržely špatně fungující banky finančními injekcemi. „V roce 2008 banky musely odepsat velkou část svých aktiv – úvěrů domácnostem. A proto bankrotovaly. Dnes banky musí odepisovat podstatnou část svých aktiv – státních dluhopisů, které se díky stavu předlužených zemí stávají téměř nebo úplně bezcenné. A proto jsou banky na pokraji kolapsu. Analogie je zcela zjevná. Bohužel druhou krizi doslova a do písmene přivolali vlády a centrální banky, které první krizi řešili naprosto chybně zvýšením výdajů do ekonomiky. Nebýt jejich aktivity, druhá krize by nyní nepřicházela,“ přidává hodnocení současných problémů Šichtařová.

Vaníček: Trhy nevylučují recesi USA

„Pokud hovoříme o opětovné recesi, tak se samozřejmě nedá vyloučit, že například pro americkou ekonomiku může nastat opětovné období přinejmenším velmi slabého růstu s potenciálem recese. V tomto scénáři se pak dá spíše spekulovat jestli se jedná o druhé dno či je to pouze opětovné opakování ekonomického cyklu s tím, že mezi dvěma potenciálními recesemi bylo jen velmi slabé oživení,“ přidává svůj pohled Vaníček. Trhy podle něj většinou předbíhají reálnou ekonomiku zhruba o půl roku a aktuálně trhy předpokládají, že přinejmenším americká ekonomika se postupně může posunout do recese.

„Alespoň poslední data by tomu mohla napovídat. Nadále budou zveřejňovaná data tím na co se investoři budou zaměřovat. Navíc na trhu stále zůstává systémové riziko v podobě dluhu eurozóny, tedy konkrétně záchranného plánu, který je nedostatečný pro případ Itálie a Španělska. Investoři toto bedlivě sledují a je vidět dle vývoje dluhopisů, že vnímání rizika se zostřuje. Toto riziko více vyostřuje aktuální situaci a je trhy reflektováno,“ uzavírá Vaníček.