Aténská burza znovu funguje, akcie se propadly o 16 procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rafael Matsunaga via Flickr (CC BY 2.0)

První obchodní den aténské burzy po pěti týdnech nabídl obrázek armageddonu. Aténská burza zakončila první den obchodování po více než měsíční přestávce poklesem o 16,2 procenta. Nejhůře si po restartu vedly banky, které ztratily během pár chvil třicet procent své hodnoty z konce června, větší pokles pravidla aténského parketu neumožňují. Levnější akcie zatím nejsou pro Řeky, domácí investoři totiž mohou nakupovat jen za svou hotovost nebo peníze, které si předtím vyvedli do zahraničí.

O 30 procent se v úvodu obchodování propadly také akcie Piraeus Bank, která se spolu s National Bank of Greece řadí k největším bankám v Řecku. Třicetiprocentního limitu na denní kolísání dosáhl i bankovní index. Procentní propad hlavního indexu aténské burzy ATG je pak podle agentury Reuters rekordní.

Akcie řecké sázkové jedničky OPAP, ve které má podíl český finančník Jiří Šmejc, odepsaly v úvodu obchodování více než 27 procent. Ztráty ale později zmírnily.

„Pravděpodobnost růstu je prakticky nulová,“ uvádí obchodník řeckého brokera Beta Securities Takis Zamanis k vyhlídkám burzy. Znovuotevření aténského parketu nepomohla paralelně publikovaná hodnota indexu nákupních manažerů, který je investory brán jako měřítko očekávaného vývoje ekonomiky. Jeho hodnota poukázala na největší skepsi mezi nákupními manažery v historii indexu, tedy od roku 1999.

Burza se může stabilizovat spolu s politickým vyjednáváním

Na vysoký předpokládaný propad řeckých akcií ukazovaly v předvečer otevření burzy i akcie newyorského fondu FTSE Greece, který spekulantům po dobu zavřených burzovních bran v Aténách posloužil jako zrcadlo rizikovosti investice v Řecku.

Portfolio fondu tvoří podíly ve třech desítkách největších firem pod Olympem, akcie fondu se přitom v minulém týdnu obchodovaly přibližně o pětinu níže.

V delším horizontu prý ale nemusí být řecký trh pro milovníky rizika špatnou volbou. “Až budou známy výsledky vyjednávání o třetí půjčce a podmínky, za kterých bude půjčka dostupná, může dojít ke stabilizaci a růstu cen akcii,” dodává Holinka.

Druhý dech by řecká burza mohla chytit i v souvislosti s privatizací státního majetku. Ta by měla podle dohody s věřiteli nabrat na rychlosti, část svých podílů by vláda mohla nabídnout právě na aténském parketu.