Avast, Home Credit, nebo ČSOB? Londýnská burza údajně čeká české IPO

Centrum Londýna

Centrum Londýna Zdroj: CC BY-SA 2.0: jikatu

Na londýnské burze by se mělo brzy začít obchodovat s akciemi české firmy. Podle serveru Business New Europe (BNE) se v Londýně čile spekuluje o novém velkém primárním úpisu akcií (IPO) právě z Česka. Jen zatím není jasné, o kterou firmu půjde. Na českém trhu není možné zprávu uspokojivě upřesnit. Podle BNE se však nabízejí tři jasní kandidáti.

Prvním je český výrobce antivirových programů Avast Software. Ten se chystal uvést své akcie už na americkém trhu Nasdaq, avšak loni v červenci jen pár dnů před IPO operaci zrušil. Společnost to zdůvodnila nepříznivou situací na technologickém trhu po prvotním zklamání z akcií Facebooku. Avast chtěl v USA získat peníze na další rozvoj prodejem devíti milionů akcií za 9 až 11 dolarů za kus.

Dalším „podezřelým“ je PPF Group a případné IPO finanční skupiny Home Credit. Ta půjčuje peníze spotřebitelům v Česku, na Slovensku či v Rusku. Třetím kandidátem je Československá obchodní banka. Zdroj obeznámený se situací však deníku E15 potvrdil, že prodej akcií ČSOB je nepravděpodobný.

Podle transakčních poradců oslovených deníkem E15 se jako nejpravděpodobnější jeví emise akcií technologického Avastu. I u zbylých dvou firem však argumenty pro IPO existují. Vedení Home Creditu už o emisi akcií uvažovalo. Pomohla by při další expanzi společnosti. Podle zdrojů BNE dokonce „PPF najala Deutsche Bank, Citigroup, Merrill Lynch a JP Morgan, aby vedly primární úpis akcií v Londýně“.

Pokud jde o ČSOB, její matka, belgická bankovní skupina KBC, obdržela od belgické vlády v době vrcholu finanční krize sedm miliard dolarů. Evropská komise s pomocí souhlasila, ale podmínila ji uvedením minoritního podílu v ČSOB na trh. Později se vyrojily spekulace, že místo IPO je na pořadu dne prodej ČSOB největší polské bance PKO. Tento způsob prodeje však mluvčí KBC ihned popřel: „ČSOB není na prodej. Je to náš základní trh, jedna z našich základních součástí.“

Pro emisi akcií Avastu hovoří zlepšení podmínek na trhu. Nepříjemnou pachuť technologických emisí vzal čas. Nicméně nejčastější líhní technologických cenných papírů zůstává Nasdaq.

Oborem podnikání by do Londýna pasovaly spíše Home Credit či ČSOB, jimž by hrála do karet i geografie poptávky. City má k finančnictví a k Evropě blízko, zámořský parket často naopak volí firmy s globálním záběrem podnikání, což je i Avast.

„Londýn bývá na rozdíl od opačného břehu Atlantiku mnohdy poplatkově dražší, na druhé straně představit lokální firmu investorům tu bývá jednodušší,“ srovnává oba parkety Petr Sklenář z J&T Banky. Obě destinace jsou však zárukou, že se emitentům dostane co možná největšího zájmu investorů. „Emise v Praze by pravděpodobně nepřinesla dostatečný výnos,“ dodává David Marek z Patria Finance.

Primární úpisy akcií získávají na zotavujících se trzích opět na popularitě. Objem uskutečněných úpisů ve druhém čtvrtletí tohoto roku se meziročně zvýšil o 60 procent, podle poradenské společnosti PwC šlo o nejlepší kvartál od roku 2011.