Banky: Kupujte akcie, od bondů ruce pryč. Favority v Praze jsou Erste a ČEZ

Burza

Burza Zdroj: ctk

V uplynulém roce, který patřil pro finanční trhy k těm úspěšnějším, šlo vše až příliš hladce. Globální akciové trhy rostly, eurozóna nespadla do další recese, úprk investorů z rozvíjejících se trhů se zastavil poté, co se americké centrální bance (Fed) podařilo uklidnit investory vystrašené ukončováním lití dolarů do ekonomiky.

K dokonalým investicím stačilo málo. Sázet na růst akcií a pokles dluhopisů. Ačkoli trhy skončily rok v pozitivní a růstové náladě, je toho spousta, co by se letos mohlo pokazit. Současný růst akciových trhů je založen na očekávaném – nikoli minulém – růstu korporátních zisků a ekonomické vyhlídky zůstávají více než křehké.

Fed musí správně načasovat svůj odklon od měsíčních nákupů dluhopisů tak, aby nerozviklal křehké ekonomické oživení Spojených států nebo opětovně nepotopil rozvíjející se trhy. K tomu se mohou přidat jakékoli dosud neznámé problémy a krize.

Ve stejném duchu jako před rokem

Od loňského roku se toho příliš nezměnilo. Horkým investičním tipem zůstávají i pro letošek akcie, od státních dluhopisů bude lepší se držet dále. „Je až zarážející, kolik problémů, kterým investoři čelili na začátku roku 2013, zůstává i letos aktuálních a s o to vyšší naléhavostí,“ napsal v předmluvě investičního výhledu BNP Paribas Investment Partners místopředseda představenstva William De Vijlder.

„Mým favoritem jsou japonské akcie, Japonsko má velmi uvolněnou monetární politiku a velmi rozumnou fiskální prorůstovou politiku,“ míní Vojtěch Benda, hlavní ekonom BH Securities. „Držel bych se dál od dluhopisů, výnosy jsou už tak nízké, že hrozí jejich růst, a tím pádem pokles ceny.“

Benda vidí ještě potenciál v evropských akciích ze sektorů chemie, farmacie a strojírenství. Naopak evropské banky to letos vůbec nebudou mít jednoduché a jejich akcie mohou být volatilní.

Evropa vychází valuačně přitažlivější

„Státní dluhopisy Spojených států, Německa, ale i Česka toho v příštím roce příliš nabídnout nemohou,“ potvrzuje doporučení držet se od dluhopisů dále Aleš Mátl, manažer investičních produktů UniCredit Private banking.

Evropské akcie poskytují větší potenciál než americké, ale současně i vyšší riziko. „Z regionálního pohledu doporučujeme investici do akcií rozvinutých zemí, když očekávaná akcelerace globálního hospodářského růstu by se měla opírat právě o výkon rozvinutých ekonomik. Spojené státy mají podle nás lepší vyhlídky růstu, Evropa je na druhé straně valuačně atraktivnější,“ myslí si analytici Patrie.

„V Evropě očekáváme více volatility způsobené politiky, ale také větší důraz na růst,“ napsal Giordano Lombardo, investiční ředitel skupiny Pioneer Investments.

Nesnadný výběr na burze v Praze

Podle analytiků lze pár příležitostí nalézt na pražské burze, která loni oslabila o téměř osm procent. „Našimi favority domácí burzy pro příští rok jsou finanční tituly, především akcie Erste Bank a pojišťovny VIG. Oba tituly by měly těžit z očekávaného oživení ekonomik CEE regionu,“ napsali analytici Patrie.

„Pokud bych měl alespoň něco na pražské burze vybrat, doporučil bych akcie Pegas (zdravá rostoucí společnost), ČEZ (stále zajímavý dividendový výnos a pravděpodobné zrušení/odložení projektu dostavby Temelína) a Erste (stále relativně levná akcie). Doporučil bych i akcie Philip Morris (byznys sice v poklesu, ale stále vysoká dividenda),“ soudí Robert Doucha, partner společnosti Verdi Capital.