Brexit by odložil konec intervencí až na rok 2018, míní Česká spořitelna

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Případné vystoupení Británie z EU by podle analýzy České spořitelny posunulo opuštění režimu devizových intervencí zhruba o rok až do závěru roku 2018. Důvodem by byl tlak na nižší inflaci a snaha počkat na to, až se situace na trzích stabilizuje. Na počátku května bankovní rada ČNB konstatovala, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017.

„ČNB by nebyla podle nás ochotná kvůli výrazně nižší inflaci a vyšším rizikům k rychlému exitu a čekala by, až dojde k odeznění šoku a situace se více stabilizuje,“ uvedl hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Brexit by se totiž podle Navrátila negativně promítl do cenového růstu a snížil by míru inflace. „A to jednak kvůli zhoršení ekonomické situace v zahraničí, odkud si již nyní dovážíme protiinflační tlaky, jednak nepřímo přes nižší růst mezd v české ekonomice,“ uvedl.

Celkový negativní dopad do růstu českého HDP by podle České spořitelny byl v horizontu 12 měsíců zhruba 0,6 až jeden procentní bod, o který by byl nižší růst české ekonomiky. Dopad by ovšem podle něj neměl být dlouhodobý.

„Pokud by došlo k brexitu, česká ekonomika by byla negativně ovlivněna především v letošním a příštím roce a od roku 2018 by se situace již začala zlepšovat,“ dodal.

Případný brexit by i podle hlavního ekonoma UniCredit Bank vedl spíš k prodloužení extrémně uvolněné měnové politiky v eurozóně i v Británii, což by mohlo oddálit ukončení intervenčního režimu ČNB za horizont poloviny roku 2017.