Brexit způsobil investorům vyšší ztráty než finanční krize

Obchodník na frankfurtské burze

Obchodník na frankfurtské burze Zdroj: ctk/AP

Výsledek referenda o vystoupení Británie z Evropské unie přišel investory velmi draho. Podle údajů společnosti S&P Global se papírová hodnota akcií a dalších aktiv jen v pátek celosvětově snížila o více než dva biliony dolarů (49 bilionů korun). To je nový rekord, ještě nikdy v minulosti nebyly ztráty za jediný den tak vysoké. Předchozí rekord je z období finanční krize v roce 2008 a činil 1,9 bilionu dolarů, řekl finanční televizi CNBC analytik S&P Howard Silverblatt.

Kombinovaná tržní kapitalizace je podle indexu S&P Broad Market Index nyní téměř 42 bilionů dolarů. Burzy od Asie až po Spojené státy v pátek v reakci na takzvaný brexit výrazně oslabovaly.

Z indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, například vyplývá, že 400 nejbohatších investorů světa v pátek kvůli propadu trhu přišlo v úhrnu o 127 miliard dolarů.

„Brexit je globálně největším měnovým šokem od roku 2008,“ uvedl na svém blogu David Beckworth z organizace Mercatus Center, která působí při univerzitě George Masona. „To by mohl být bod zvratu, který změní současné zpomalení globální ekonomiky v roce 2016 v globální recesi,“ uvedl.

Riziko plynoucí z výsledku britského referenda podle něj urychluje zběsilý závod směrem dolů u výnosů aktiv, která jsou obecně považována za bezpečná. Ceny vládních dluhopisů bezpečných zemí po celém světě prudce vzrostly, což tlačí jejich výnosy na historická minima.

Masivní poptávka po bezpečných aktivech také podle Beckwortha překonává nabídku. To znamená, že měny jako je japonský jen či americký dolar, vládní dluhopisy a zlato zřejmě budou pokračovat v růstu.

Ekonom Nouriel Roubini v neděli poznamenal, že odchod Británie z EU by mohl způsobit rozpad celé unie. Podobně se vyjádřil investor George Soros, který napsal, že rozpad EU je prakticky nezvratný.

Odklad jednání o brexitu poškodí trhy, řekl eurokomisař
Pokud bude Británie se začátkem jednání o odchodu země z Evropské unie čekat do října, kdy plánuje odstoupit premiér David Cameron, způsobí to značnou nejistotu na trzích a poškodí to ekonomiku. Německé rozhlasové stanici Deutschlandfunk to dnes řekl eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger. Přidal se tak k politikům, kteří nyní naléhají na Londýn, aby se po referendu o brexitu s konkrétními jednáními o vystoupení Británie z unie začalo co nejdříve.

„Každý další den nejistoty brání investorům, aby do Británie a také na evropské trhy vložili své peníze,“ řekl eurokomisař. „Cameron a jeho strana způsobí škody, pokud budou čekat do října,“ dodal.

Britští voliči ve čtvrtečním referendu rozhodli o tom, že chtějí své členství v EU ukončit. Není ale jasné, kdy Londýn reálně požádá o zahájení jednání o vystoupení s představiteli EU. Britský ministr financí George Osborne dnes řekl, že aktivaci článku 50 unijní smlouvy, která vystoupení z EU umožňuje, je možné očekávat až poté, co bude mít Londýn jasnou představu o budoucích vztazích s EU. Premiér Cameron po oznámení o své rezignaci uvedl, že vyjednávání s unií bude na jeho nástupci, který by ho měl nahradit do října.

Evropští politici se naproti tomu shodují spíše na tom, že jednání o brexitu by mělo začít co nejdříve a ne až po několika měsících. K rychlému zahájení jednání chtějí Británii vyzvat i čtyři velké frakce Evropského parlamentu.