Burzovní novicové propadli. Průměrné americké IPO letos investory připravilo skoro o pětinu

Wall Street chrlí nové akcie, které investory letos mnohdy nenadchnou

Wall Street chrlí nové akcie, které investory letos mnohdy nenadchnou Zdroj: Grafika e15

Téměř o pětinu chudší jsou zatím ti, kteří letos investovali do nově příchozích akcií na Wall Street. Sto a čtrnáct burzovních noviců vzešlých z primárních nabídek akcií neboli IPO totiž v průměru od svého vstupu na trh prodělalo investorům osmnáct procent. Jak vyplývá ze statistik portálu Stock Analysis, výkonnostně jde zatím o druhý nejhorší rok za posledních pět let. Bezmála šest desítek letos čerstvých titulů na burze přitom připravilo burziány o dvacet a více procent, ve čtrnáctce případů investorům aktuálně nezbývá ani pětina jejich startovní částky. 

Letošní bilance ostře kontrastuje s boomem popularity primárních úpisů v posledních týdnech v souvislosti se vstupem velkých hráčů jako ARM či Instacart. „Řada primárních úpisů v posledních letech sloužila jako exit pro venture kapitálové fondy, které prodaly předražené akcie nezkušenému retailu. Proto se špatné výkonnosti nelze divit,“ soudí ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Analytici zdůrazňují, že výkonnost IPO akcií v USA je slabá už poslední tři roky. 

„Fondy privátního kapitálu potřebují vystoupit ze svých investic za násobky, které jim generují atraktivní výnos. Proto stanovují spolu s investičními bankami vyšší upisovací pásma, což pak omezuje prostor pro růst cen akcií,“ dodává ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Částečně to potvrzuje i vývoj akcií veřejně obchodovaného fondu Renaissance mapujícího právě výkonnost nově příchozích akcií na trh. Ten je na polovině své hodnoty ze září 2021. Trh tehdy ovšem prožíval extrémní postpandemické oživení a tento rok tak představuje vysokou srovnávací základnu. 

Setrvalý pokles výkonnosti nově příchozích akcií ovšem potvrzují zářijové statistiky FactSet a Goldman Sachs Investments Research srovnávající výkon burzovních noviců dvanáct měsíců po jejich příchodu na trh s akciovým indexem Russell 3000 mapujícím vývoj cen menších akciových emisí.

Průměrný výnos akcií z IPO podle této studie zaostává za zmiňovaným indexem chronicky od roku 2001, nejvíce ovšem právě v letech 2020 až 2022. Jak navíc ukazují data Stock Analysis, v předpandemickém roce 2019 vynesly příchozí tituly investorům v průměru dvacet pět procent. 

„Naprostá většina akademických studií jasně ukazuje, že v průměru většina IPO investorům v delším horizontu prodělá peníze,“ souhlasí investiční stratég Conseq Investment Managementu Michal Stupavský.

„Původní majitelé soukromých firem totiž mají velice silnou tendenci prodávat své akciové podíly na vrcholu tržního akciového cyklu. Jinak řečeno, většina IPO se investorům prodává hodně draze,“ dodává Stupavský. Akciový index S&P 500 je ostatně jen několik procent pod svým historickým maximem a má za sebou zhruba rok trvající růstovou etapu. 

Nově příchozí akcie na Wall Street navíc prodělaly i přesto, že čerstvá nabídka byla podstatně skromnější než loni. Do dvacátého září loňského roku si totiž na americkém trhu odbylo svou premiéru 159 nových firem, tedy o čtyřicet procent více než letos.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!