Burzovní výhled 23. 1. - 27. 1. 2012

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zasedání Fedu a první údaje o vývoji HDP Spojených států ve čtvrtém kvartálu 2011 budou vedle pokračující výsledkové sezóny hlavními faktory pro vývoj obchodování na obou stranách Atlantiku. Sada důležitých makrodat, a především aukce dluhopisů a pokladničních poukázek v celé řadě zemí eurozóny pak přispějí k náladě na evropských trzích. Předběžnými údaji dvou členů indexu PX začne výsledková sezóna v Praze.

Wall Street

Americké akcie mají za sebou týden v černých číslech, když všechny hlavní indexy posílily o více než 2 procenta. Index S&P 500 je tak nejvýše od července 2011.

„Graf indexu S&P 500 se protáhl do výšky a vzdálil se od 20denního klouzavého průměru. V takové vzdálenosti vydrží jen zřídka, obvykle alespoň mírně koriguje. Naposledy byla podobná situace na začátku května, na začátku července a na konci října loňského roku. Vždy následovala korekce, a přestože teď může být trh v lepší kondici, alespoň mírný krátkodobý sestup je pravděpodobný,“ napsal ve svém pravidelném technickém komentáři pro Investiční web opční trader Josef Košťál.

V plusu bylo během týdne 9 z 10 sektorů indexu S&P 500. Mírně ztratil jen sektor veřejných služeb (utilit), který je tradičně velice defenzivní.

Výsledková sezóna ve Spojených státech pokračovala čísly velkých bank. Zaujal především zisk Goldman Sachs, který podpořil celý bankovní sektor. Mírně naopak zklamaly například výsledky Googlu nebo General Electric.

„Firemní výsledky zatím nejsou tak skvělé, jak by mnozí chtěli, ovšem americké firmy urazily i tak pořádný kus cesty,“ komentoval dosavadní průběh výsledkové sezóny tradičně skeptický trader UBS Art Cashin. (zdroj: CNBC)

datumudálost
23-27/1Výsledková sezóna (McDonald's, Apple, Boeing, P&G, Chevron)
25/1Fed - rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
26/1Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby
26/1Týdenní počet žádostí o podporu
27/1HDP a osobní spotřeba za 4Q2011
27/1Index důvěry Michiganské univerzity

V novém týdnu své výsledky odhalí řada důležitých společností. Sledované budou výsledky Applu, který ve třetím kvartálu po několika letech nenaplnil očekávání. Čeká se ovšem stále zhruba 50% meziroční růst zisku.

Z dalších firem budou sledované například výsledky Starbucks, Yahoo!, AMD, Fordu nebo Halliburtonu. Z indexu Dow oznamuje hned sedm společností. O náladě spotřebitelů budou nejlépe vypovídat čísla Procter & Gamble, průmyslovou aktivitu změří investoři na základě údajů od Caterpillaru.

Zasedání Fedu nepřinese žádný pohyb se základní úrokovou sazbou, jako tradičně ovšem bude důležitý komentář Bena Bernankeho k jednání Fedu a jeho názory na americkou ekonomiku. Čísla z Ameriky jsou v posledních měsících dobrá, další vlnu kvantitativního uvolňování proto nelze v nejbližším období čekat.

O kondici americké ekonomiky v uplynulém období vypoví nejvíce první odhady růstu HDP za čtvrtý kvartál. Odhady analytiků jsou podle Bloombergu poměrně optimistické, konsenzus se ustálil na +3,1 procenta. Sledovaná bude také statistika z trhu práce a index důvěry univerzity v Michiganu.