Burzy v Číně za jediný den propadly o pětiletý výkon české ekonomiky

ilustrační foto, burza, makléř, akcie,

ilustrační foto, burza, makléř, akcie, Zdroj: ctk

Čínské akcie zažily největší katastrofu od února 2007. Během jediného obchodního dne ztratily obě hlavní akciové burzy za velkou zdí dohromady v přepočtu kolem 17 bilionů korun ze svých pátečních hodnot, tedy takřka pětiletý výstup české ekonomiky. Tak masivní propad důvěry v čínský trh nezažil Peking po celou dobu trvání globální finanční krize.

Osmiprocentní eroze burzy zároveň zpochybnila účinnost nedávných opatření centrální vlády, která měla podpořit růst cen čínských akcií a zastavit odliv kapitálu ze země.

Akcie ostře zareagovaly na zprávu, že zisky čínských průmyslových výrobců v minulém měsíci propadly o tři desetiny procenta. Byl to přitom právě očekávaný růst firemních zisků, který v posledních měsících hnal akcie o desítky procent vzhůru. Experti připomínají, že obrázek investorů o Číně je stále příliš růžový. Nedávno tak například analytici japonské banky Nomura odhadli, že růst ziskovosti čínských firem v příštím roce takřka o třetinu zpomalí.

Dvoutýdenní sešup

Čínské akcie během dvou dnů přišly o většinu z osmnáctiprocentního růstového skoku vyvolaného zásahem čínských autorit. Ty od počátku července podstatně omezily možnosti prodeje akcií vlastníkům alespoň pětiprocentního podílu ve firmě, o navýšení poptávky po čínských akciích se zároveň postaraly státní nákupy financované centrální bankou. Trh nyní navíc spekuluje o tom, že vláda může neúspěšná stimulační opatření stáhnout, a prohloubit tak akciovou skepsi.

Obchodníci s akciemi v Číně totiž odhadují, že státní fond China Securities Financial utratil v posledních týdnech na nákupech tamních akciových titulů několik stovek miliard juanů s cílem podpořit tamní akciový trh.

vývoj indexu burzy v Šanghajivývoj indexu burzy v Šanghaji | bloomberg

„I přes masivní státní podporu však denní zobchodovaný objem na burzách v kontinentální Číně dosahoval pouhých 1,2 bilionu juanů, před červnovým propadem tamního akciového trhu to přitom byl takřka dvojnásobek. To naznačuje, že velká část investorů není v dlouhodobějším horizontu přesvědčena o pozitivním dopadu vládních opatření na tamní trh,“ soudí Tomáš Spousta z Fio banky.

„Poslední data ukazují, že probudit ekonomiku z netečnosti může trvat podstatně déle, než jsme mysleli,“ uvádí analytik China Investment Securities Sü Siao-jü.

Přefouknutá bublina: Čínské akcie prudce vzrostly, americké jsou na rekordu