Cena helia prudce roste, zmizí i nafukovací Myšák Mickey

Nafukovací Mickey Mouse

Nafukovací Mickey Mouse Zdroj: Profimedia.cz

Disneyland v Tokiu přestal prodávat nafukovací Mickey Mouse a další postavy, protože není schopen zajistit si levné helium. Cena tohoto plynu, který je lehčí než vzduch, se kvůli slabé produkci na světových trzích vytrvale zvyšuje.

Zábavní průmysl není jediný, na koho zdražování helia dopadá; chudší byly podle britského listu Financial Times nedávné oslavy Dne díkůvzdání v USA a přizpůsobit se musel i výzkum na univerzitách.

Helium se především používá v průmyslu a lékařství, až pak funguje jako náplň do nafukovacích hraček. Globální produkce tohoto plynu ale v letošním roce výrazně klesla v obou hlavních exportních zemích, což je Alžírsko a Spojené státy. Největším světovým dovozcem helia je Japonsko, kde už firmy začaly hledat alternativní zdroj.

Helium se sice dá nakupovat i odjinud, než z Alžírska nebo USA, ovšem za výrazně vyšší ceny. Vývozcem helia je v menších objemech například Katar, Rusko, ale třeba také Polsko. Dostupnost helia se přitom snižuje v době, kdy roste poptávka v Indii a Číně.

Ceny helia se vytrvale zvyšují už více než deset let. Zatímco v roce 2000 stál metr krychlový helia zhruba 1748 dolarů, nyní je skoro o 70 procent dražší a stojí kolem tří tisíc dolarů (více než 58 tisíc korun). Experti tvrdí, že by se cena musela zvýšit ještě mnohem výrazněji, aby se vyplatilo hledat nové zdroje plynu.