Cena severomořské ropy zažívá největší týdenní vzestup za čtyři roky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Wilson via Flickr (CC-BY 2.0)

Světové ceny ropy na konci týdne opět rostly a severomořská ropa Brent zaznamenala nejvýraznější týdenní vzestup za čtyři roky. Za poslední dva týdny její cena stoupla dokonce nejvíc za 17 let. Ropný trh povzbudily příznivé údaje z americké ekonomiky, zprávy o klesajícím počtu ropných soustav a informace o bojích v ropné Libyi.

Cena Brentu se v závěru ustálila na 57,80 dolaru za barel s přírůstkem 1,23 dolaru. Za týden získala zhruba devět procent, nejvíce od roku 2011. Za uplynulé dva týdny činil její nárůst dokonce 19 procent a byl nejvyšší od roku 1998. Americká lehká ropa WTI dnes zdražila o dolar a zhruba 20 centů na 51,69 dolaru.

Ceny i přes masivní nárůst v posledních dnech ale nadále zůstávají na zhruba polovině svého posledního maxima z loňského června. Zotavení navíc doprovázela výrazná kolísavost trhu.

Analytici zatím trvalejší oživení cen nečekají, protože na trhu přetrvává přetlak nabídky a zvyšují se zásoby. Trhu ale k prudkému vzestupu z šestiletých minim dopomohly zprávy o poklesu počtu ropných vrtů v USA a o omezení investičních výdajů u velkých ropných společností.

Trh podpořily pokračující obavy o těžbu v Libyi a příznivé údaje z amerického trhu práce. Ekonomika vytvořila v lednu solidních 257 tisíc pracovních míst a v předešlých dvou měsících vzniklo mnohem více příležitostí, než statistici předtím odhadovali. Údaje z USA na ropném trhu posílily důvěru v ekonomiku největšího světového spotřebitele ropy.

Vývoj ceny ropy Brent