Ceny emisií padají už třetí týden, trh očekává rázné řešení

emise

emise Zdroj: profimedia.cz

„Medvědí“ trend na trhu s emisními povolenkami pokračoval i v minulém týdnu. Ceny povolenek na vypouštení oxidu uhličitého se tak propadají již třetí týden v řade. Ve čtvrtek uhlík dosáhl týdenního minima, když se EUA spot obchodoval až pod 6,70 eura. Týden pak ceny uzavřely na 6,88 eura.

Hlavními hybateli poklesu byla kombinace oslabujících trhů s energiemi, vysoce nadprůměrných teplot v celé Evropě a polského „NE“ dalším jednáním o redukčních cílech pro snižování emisí po roce 2020. Poté, co Polsko odmítlo souhlas s redukčními cíli na období po roce 2020, rostou obavy, že se diskuse ohledně set aside (stažení povolenek z trhu) může výrazně zpomalit, ne-li zastavit.

Stažení části povolenek je přitom klíčovým opatřením na omezení obrovského přebytku nabídky povolenek na trhu, ke kterému došlo velkou nadalokaci povolenek v srovnání s reálnou vyťížeností kapacit evropských firem, jejichž produkce se vlivem krize oslabila. Snížení nabídky povolenek by mohlo podpořit jejich cenu a tím i více motivovat podniky k investicím do ekologických projektů a následného prodeje volných povolenek.

S poklesem cen ropy, teplot a slabším energetickým komplexem se trh v první polovině týdne propadal, poté opět rostl k týdennímu maximu okolo 8 eur na vlně silnější elektřiny, plynu, vyšších cen ropy a hlasování v EP. Poslanci hlasovali o rezoluci na podporu stažení nespecifikovaných objemů EUA z fáze III. Přestože má hlasování jen malý vliv na celkový legislativní proces vyjednávání set aside, projevil se celkový příznivý postoj poslanců najít prostředky a opatření, která by pomohla hroutícím se cenám uhlíku.

Vzhledem k současným nízkým cenám carbonu roste tlak na regulační zásah. I když politici a zástupci členských států vyjádřili snahu, jsou nadále rozděleni v otázce emisních cílů, stabilitě nedodalo ani již zmíněné nedávné polské veto. Proto byly naděje upínány k neformální schůzce mezi zástupci Evropské komise, poslanci Evropského parlamentu a představiteli členských států, která se měla uskutečnit v pondělí 26. března, a od které by se dala očekávat nějaká zásadní a jasná politická dohoda. Je nutné, aby politici konečně nalezli bližší konsenzus v otázkách načasování, objemu a také ohledně povahy vynětí EUA, jakmile to jen bude možné. Schůze se však přesunuje na 11. dubna, což cenám emisí neprospívá.

Autor je analytikem skupiny Virtuse