Ceny ropy kvůli silnému růstu dolaru výrazně klesly

Cena ropy dál klesá

Cena ropy dál klesá Zdroj: Nandu Chitnis via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Světové ceny ropy kvůli silnějšímu dolaru zamířily dolů a severomořská ropa Brent ztratila téměř čtyři procenta. Kurz dolar táhnou vzhůru vyhlídky na blížící se zvyšování úrokových sazeb v USA a jeho růst oslabuje komodity obchodované v americké měně.

Brent v závěru oslabil o 2,14 dolaru na 56,39 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 1,71 dolaru na 48,29 dolaru. Americký dolar se vyhoupl na téměř 12leté maximum k euru a na osmileté maximum k japonskému jenu. Silnější dolar zvyšuje cenu ropy z pohledu držitelů ostatních měn, což poptávku tlačí dolů. Za poklesem kurzu jednotné evropské měny stojí uvolňování měnové politiky v eurozóně a také obavy ohledně Řecka.

„Síla dolaru sráží ropu dolů. Zásah dostává zvláště Brent, protože investoři vybírají zisky z nedávného růstu cenového rozdílu mezi ním a WTI,“ řekl agentuře Reuters Tariq Zahir z newyorské firmy Tyche Capital Advisors.

Na mírnějších ztrátách WTI se podepsalo to, že trh čeká na údaje o týdenním vývoji amerických ropných zásob. Objevily se totiž zprávy, že zásoby ropy v klíčovém překladišti Cushing ve státě Oklahoma rostly minulý týden pouze mírně.

Podle obchodníků a analytiků ale hrozí další pokles cen. Poukazují přitom na to, že investoři drží převážně pozice počítající s nárůstem ceny ropy. Podle některých analytiků chybí jakýkoli náznak, že by produkce této suroviny mohla zvolnit, a přimět tak potenciálně ceny k růstu.

Poptávka přitom zůstává slabá, zejména v tomto období roku. Poptávka v Číně, která je po USA druhým největším světovým spotřebitelem ropy, minulý měsíc kvůli oslavám nového lunárního roku zpomalila.