Ceny ropy se vrátily k růstu, přispěla k tomu zpráva agentury IEA

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Světové ceny ropy se vrátily k růstu, podle analytiků částečně i v reakci na zprávu Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Ta uvedla, že ceny se už možná odrazily ode dna, protože těžba v USA a dalších zemích, které nejsou členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), začíná rychle klesat. Naopak růst dodávek ropy z Íránu není tak dramatický, jak se předpokládalo.

Kolem 17:30 SEČ vykazovala cena severomořské ropy Brent nárůst o více než procento a pohybovala se v blízkosti 40,50 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si připisovala přes dvě procenta a nacházela se mírně pod hranicí 39 USD za barel.

„Jsou zde jasné signály, že tržní síly fungují a producenti s vyššími náklady snižují těžbu,“ uvedla IEA ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu. Předpověděla zároveň, že těžba v zemích mimo OPEC se letos sníží o 750.000 barelů denně. V předchozí prognóze přitom počítala s mírnějším poklesem, a to o 600.000 barelů denně.

Analytici nicméně upozorňují, že na trhu přetrvává převis nabídky nad poptávkou. „Stojíme si za svým názorem, že ceny ropy musejí zůstat na nízké úrovni delší dobu, protože obnova rovnováhy na trhu teprve začíná,“ uvedla ve své zprávě investiční banka Goldman Sachs.