Ceny železné rudy padají, v Singapuru dosáhly historického dna

Těžba železné rudy v Austrálii

Těžba železné rudy v Austrálii Zdroj: Rio Tinto

Slábnoucí čínská ekonomika sráží ceny železné rudy na nová minima. Cena na burze v Ta-lienu klesla na rekordní dno, na burze v Singapuru vůbec poprvé spadla pod 40 dolarů. Dopady na svých akciích pociťují producenti po celém světě.

Ruda pro dodání v lednu na trhu SGX AsiaClear klesla na 39,74 dolaru a poprvé od otevření singapurské burzy v dubnu 2013 se tak propadla pod hranici 40 dolarů za tunu. Cena květových dodávek na čínské komoditní burze Dalian Commodity Exchange spadla na rekordní dno 293 jüanů.

Ceny železné rudy klesají od začátku roku 2014 kvůli růstu těžby z nízkonákladových ložisek v Austrálii a Brazílii, včetně důlního komplexu Germano zasaženého nedávno katastrofou po protržení odpadní nádrže. Investoři se obávají, že další ranou pro poptávku po železné rudě bude slábnoucí čínská ekonomika.

Nabídka přitom dál poroste, jen tento týden přitom vyrazí do světa první dodávka z nového australského dolu Roy Hill. „Dodávky stále rostou a začínají se zvyšovat i skladové zásoby v přístavech, to bude nadále tlačit na ceny železné rudy,“ cituje agentura Bloomberg analytiky společnosti Maike Futures. „Zámořští producenti jsou stále ziskoví a významně snižují náklady.“

Akcie těžaře BHP Billiton

Největším těžařům nízké ceny zatím nevadí. Sázejí na to, že vysoká produkce jim umožní snížit jednotkové náklady a pomůže udržet tržní podíl, zatímco menší producenti nepřežijí. Například asociace čínských producentů už oznámila, že příští rok sníží kapacitu o tři procenta.

I obři těžebního průmyslu ale na propad cen již doplácejí. Australský BHP Billiton dnes na burze v Londýně ztratil téměř šest procent a jeho akcie tak klesaly nejvíce ze všech firem zahrnutých v indexu FTSE100. Dvouprocentní pokles zaznamenaly i konkurenční společnosti Rio Tinto a Glencore.

Akcie těžaře Rio Tinto