Česká měna po intervencích ČNB oslabila k euru i dolaru o korunu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

O více než jednu korunu dnes oslabila česká měna k euru i dolaru. V 17 hodin se koruna proti středečnímu závěru vůči euru propadla o 1,18 Kč na 26,97 Kč/EUR a vůči dolaru o 1,1 Kč na 20,16 Kč/USD. Kurz k euru je tak nyní nejvýše od poloviny roku 2009, kurz k dolaru od letošního června. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Výraznou změnu vyvolaly intervence České národní banky.

Centrální banka přistoupila k devizovým intervencím poprvé za posledních 11 let. ČNB chce korunu udržet poblíž 27 Kč/EUR, což se jí zatím daří. Úrokové sazby dnes ČNB nechala beze změny. Banka podle guvernéra Miroslava Singera ukončí intervence, když bankovní rada usoudí, že ekonomika má před sebou dramatické inflační tlaky, které odůvodní výraznou změnu měnové politiky. Podle ČNB oslabení kurzu koruny vede ke zvýšení dovozních cen, a tím i celkové cenové hladiny v tuzemsku. V menší míře podpoří i domácí ekonomickou aktivitu.

„Na 27 korunách za euro kurz zřejmě setrvá po řadu měsíců,“ míní analytik Patria Online Tomáš Vlk. „Fakticky jde o přechod na fixaci, neboť důvod k oslabení nad tuto hladinu koruna nemá a směrem dolů bude kurz hájit centrální banka,“ doplnil.

Reakce kurzu koruny k euru po oznámení ČNB:2982446:normal690:true:true

Intervence mohou podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera trvat až do roku 2016. „Průměrný kurz Kč/EUR v alternativním scénáři pro příští rok se nyní nachází na 26,80, což prakticky znamená, že banka bude intervenovat minimálně během celého příštího roku. Nicméně i z úst guvernéra Singera zaznělo, že období intervencí v průběhu roku 2014 nemusí být dostatečně dlouhé,“ uvedl. „Naše prognóza ukazuje, že k inflačnímu cíli ČNB se inflace přiblíží nejdříve v roce 2016, což znamená, že banka může intervenovat i v roce 2015,“ odhadl Frayer.

Podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové ČNB dnešním krokem finanční trh zaskočila. „Je poněkud záhadou, jak ČNB přišla právě na hodnotu 27 Kč/EUR, a ještě větší záhadou, jak na ni přišla v době, kdy ekonomika již začala růst,“ upozornila Šichtařová.

Intervence sice ČNB může podle zkušeností Šichtařové opakovat několikrát do měsíce, ale jejich účinek bude postupně klesat. „Sázíme na to, že nyní koruna začne pomalu posilovat a vracet se k úrovni, na které intervence proběhla,“ doplnila. Finančníci tak mají v současnosti podle ní možnost rizikové, ale současně potenciálně velmi výnosné spekulace.

Krok bankovní rady ČNB kritizoval bývalý prezident Václav Klaus, který všechny nynější členy bankovní rady sám jmenoval. Zahájení intervencí označil za chybný a riskantní krok. Intervence mají podle něj „velmi sporné efekty, ale velmi nesporné náklady“.