Dražší benzin, elektronika i dovolené. Zásah ČNB zamává s cenami

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta E15

Intervence ČNB a následné oslabení koruny se v řádu týdnů projeví ve zdražení dováženého zboží. Podle analytiků nejdříve zdraží pohonné hmoty, a to zhruba o 50 haléřů na litr, poté se zvýší ceny řady dovážených produktů ale i dovolených. Na předvánočním trhu zdraží elektronika a další zboží o tři až čtyři procenta.

„Druhé přijdou na řadu potraviny, kde ale nebude situace tak jednoznačná. Některé položky zdraží viditelně, u jiných nebudou změny patrné vzhledem k sezonní kolísavosti cen, další nezdraží vůbec. V příštím roce čekám zdražení spotřební elektroniky a zahraničních rekreací,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Marže už o mnoho níže jít nemohou, růst cen je nevyhnutelný

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka bude zdražení dováženého zboží záviset na reakci obchodníků, do jaké míry slabší korunu přenesou na ceny pro zákazníky a do jaké míry sníží své marže. „Nicméně po dvou letech slabé domácí poptávky se prostor ke snižování marží do značné míry vyčerpal, a lze tedy spíše očekávat růst cen než absorpci oslabení koruny v maržích,“ řekl Marek. Benzin a nafta by podle něj měly zdražit zhruba o 50 haléřů na litr.

„Na předvánočním trhu však kvůli slabší koruně zdraží také elektronika, mobilní telefony, tablety nebo zboží v hobbymarketech. Zdražení se může pohybovat v řádu tří až čtyř procent,“ dodal Marek.

„Koruna oslabila zhruba o pět procent, a to bude zhruba to, o kolik se zvedne trhem daná část ceny daného zboží. Pokud je dané zboží, jako například pohonné hmoty silně zdaněno, pak bude toto zdražení velmi slabé. Průsak do spotřebitelských cen se pohybuje v řádech několika málo měsíců, již začátkem příštího roku by to mohlo být patrné,“ uvedl Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Podle ekonoma společnosti Home Credit Michala Kozuba bude zdražení postupné a na malých položkách prakticky neviditelné. U zboží do 100 korun spotřebitelé změnu nezaznamenají. Největší zdražení bude viditelné hlavně u dražšího zboží. „U ceny nového vozu ze zahraničí, například okolo půlmilionu korun, už spotřebitelé mohou registrovat zdražení. Pokud vezmeme teoreticky automobil za 20 tisíc eur, tak podle ranního kurzu (25,8 Kč) by měl stát asi 516 tisíc korun. Podle cílového kurzu jde už o 540 tisíc, tedy rozdíl 24 tisíc korun,“ vysvětlil Kozub.

Cestovní kanceláře neplánují kvůli oslabení koruny okamžitě zdražit zájezdy

Ceny zahraničních zájezdů pořádaných tuzemskými cestovními kancelářemi by se v nejbližší době kvůli prudkému oslabení koruny zvýšit neměly. „Ceny zájezdů na léto by to ovlivnit nemělo i vzhledem ke konkurenci na trhu,“ uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková. CK Fischer však nevyloučila zdražení v blízké době.

„My zatím s cenami určitě hýbat nebudeme. Kde se kurz koruny pohybuje, jsme schopni pokrýt a v žádném případě to nebudeme promítat do cen klientům. Máme zdroje, ze kterých to můžeme pokrýt,“ řekl marketingový ředitel CK Exim tours Stanislav Zíma.

Kdy může CK zdražit již prodaný zájezd?
Cestovní kancelář může dodatečně navýšit cenu již prodaného zájezdu podle zákona v případě, že směnný kurz koruny použitý pro stanovení ceny zájezdu se zvýší v průměru o více než deset procent, pokud k této změně dojde do jednadvacátého dne před zahájením zájezdu.

S cenami zatím nebude hýbat ani cestovní kancelář Fischer. „Ceníky zatím přepisovat nebudeme. V blízké době ale zdražení nelze vyloučit,“ řekl mluvčí kanceláře Jan Osúch s tím, že prodej zájezdů je odvětví s nízkými maržemi a cestovní kancelář nemůže podobné náklady nést dlouhodobě.

Také podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka ze společnosti Mag Consulting nebudou CK přistupovat ke zdražení již prodaných zájezdů.

O dnešním rozhodnutí ČNB čtěte podrobnosti:

ČNB poprvé od roku 2002 zahájí devizové intervence, koruna už padá

Česká měna po intervencích ČNB oslabila k euru i dolaru o korunu

Podle vyjádření ČNB oslabení kurzu koruny vede ke zvýšení dovozních cen, a tím i celkové cenové hladiny v tuzemsku. V menší míře podpoří i domácí ekonomickou aktivitu. „Vlivem nárůstu dovozních cen lze sice očekávat nižší koupěschopnost domácností, jejich poptávka však může být ve zvýšené míře přesměrována k domácímu zboží a službám a podpořena nižšími reálnými úrokovými sazbami v důsledku zvýšených inflačních očekávání,“ uvedla v prohlášení ČNB.

Trvalé oslabení koruny o čtyři procenta by mělo podle odhadu UniCredit bank zvýšit inflaci v horizontu jednoho roku o jeden procentní bod s tím, že přinejmenším polovina tohoto efektu bude vidět během tří měsíců.

Proč zrovna 27 Kč za euro?

Rozhodnutí ČNB vyvolalo rozpaky i kritické reakce odborníků. Například podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové ČNB dnešním krokem finanční trh zaskočila. „Je poněkud záhadou, jak ČNB přišla právě na hodnotu 27 Kč/EUR, a ještě větší záhadou, jak na ni přišla v době, kdy ekonomika již začala růst,“ upozornila Šichtařová.

Krok bankovní rady ČNB kritizoval i bývalý prezident Václav Klaus, který všechny nynější členy bankovní rady sám jmenoval. Zahájení intervencí označil za chybný a riskantní krok. Intervence mají podle něj „velmi sporné efekty, ale velmi nesporné náklady“.

Intervence sice ČNB může podle zkušeností Šichtařové opakovat několikrát do měsíce, ale jejich účinek bude postupně klesat. „Sázíme na to, že nyní koruna začne pomalu posilovat a vracet se k úrovni, na které intervence proběhla,“ doplnila. Finančníci tak mají v současnosti podle ní možnost rizikové, ale současně potenciálně velmi výnosné spekulace.