Chod bitcoinu spotřebuje víc energie než celé Slovensko

Těžba bitcoinu v Číně

Těžba bitcoinu v Číně Zdroj: profimedia

Kryptoměna bitcoin překonává rekordy, ovšem nejen ty finanční. Nestoupá pouze jeho tržní hodnota, ale také množství elektrické energie potřebné pro provoz transakcí s touto digitální valutou. Bitcoin jí za rok spotřebuje více než celé Slovensko či Irsko.

Na veškeré bitcoinové operace je v současnosti využíváno přes 29,5 terawatthodiny za rok. To je více než v případě Irska (27 terawatthodin) nebo Slovenska (27,9 terawatthodiny). Extrémně vysoké jsou totiž už nároky na jedinou bitcoinovou transakci, jak vyplývá z údajů projektu Bitcoin Energy Consumption Index.

V současné době jde průměrně o 293 kilowatthodin, což představuje denní spotřebu energie deseti amerických domácností. Podle některých odhadů je taková spotřeba dokonce více než tisícinásobně vyšší než v případě transakci u tradičních platebních systémů.

Taková srovnání ale část bitcoinové komunity relativizuje. Výpočetní síla potřebná k fungování bitcoinu neslouží jen k chodu transakcí, ale současně i ke kontinuální údržbě a kontrole blockchainu, decentralizované účetní knihy se všemi realizovanými platbami. 

Chcete se lépe vyznat ve světě bitcoinu? Do jaké míry mohou být podobné odhady jeho fungování přesné? Plánujete investice? Ptejte se v investiční poradně E15 Premium evangelisty kryptoměn Karla Fillnera >>>

Při porovnání energetických nároků bitcoinu s klasickým bankovnictvím by tak bylo nutné zahrnout třeba i energetické nároky IT oddělení a budov jednotlivých bank, jež spravují finanční infrastrukturu.

Kevin Murphy z investiční banky Schroders dodává, že uvedená data by nepředstavovala problém, pokud by bitcoinovou infrastrukturu poháněly obnovitelné zdroje energie. Realita je ale jiná, výkonná zařízení, jež chod transakcí umožňují, zejména v Číně či Mongolsku mnohdy pohání energie z uhelných elektráren.