Čína díky centrální bance zastavila propad trhů. Zatím

ilustrační foto, burza, makléř, akcie,

ilustrační foto, burza, makléř, akcie, Zdroj: ctk

Čínská centrální banka hodila záchranné lano potápějícím se globálním trhům. Pokles klíčové úrokové sazby za velkou zdí v kombinaci s uvolněním peněžních rezerv tamních bank otupily ostří pochyb o čínské ekonomice a odstartovaly hromadné nákupy akcií napříč světem. Evropské trhy v reakci získaly více než čtyři procenta, na srpnová maxima ale i tak ztrácejí takřka pětinu svých hodnot.

„Kolaps Číny by byl z hlediska systémové důležitosti podobně katastrofickou událostí jako případ Lehman Brothers, nic takového ale zároveň v čínských datech nepozorujeme. To, co vidíme, je pouze zpomalování Číny, nikoli její kolabování. Z tohoto pohledu byla reakce trhů přehnaná a nervozita postupně odezní,“ soudí analytik Colossea Martin Lobotka.

Jednoletá zápůjční úroková sazba v Číně klesla na 4,6 procenta, jednoletá depozitní úroková sazba se pak snížila na 1,75 procenta. Pro trhy nejde o neočekávatelný vývoj, centrální banka k obdobnému kroku přistoupila od loňského listopadu už popáté. Od září budou mít rovněž čínské banky k dispozici podstatně více peněz pro půjčky firmám než doposud.

„Sada nových opatření je to, v co doufaly finanční trhy při propadech v posledních dnech. Čína zaváhala a s menším zpožděním přicházejí opatření, která jsou zatím pouze na straně měnové politiky, kde se dá čekat menší efekt,“ říká analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Do zásahu centrální banky propadly čínské akcie jen za uplynulý týden o čtvrtinu, dramatický vývoj trhu postavil otazník nad kondici čínské ekonomiky a srazil k zemi světové trhy.

Mezi obchodníky nicméně začíná po velkém pádu probleskovat optimismus. „Zhroucení akciového trhu nám o stavu čínské ekonomiky říká mnohem méně, než by se mohlo zdát. Poslední makrodata byla navíc příznivější, než jak je podávaly novinové titulky,“ domnívá se hlavní ekonom londýnské Capital Economics Mark Williams. Vedle světových akcií dokázaly kroky čínské centrální banky zastavit i pád cen komodit či amerického dolaru.

Čínské akcie začaly opět růst
Hlavní čínské indexy po otevření burzy v Šanghaji začaly po citelných propadech v uplynulých dnech zvolna umazávat ztráty. Růst následuje poté, co se čínská centrální banka v úterý rozhodla snížit úrokové sazby. Do uklidnění situace na burze se zapojila i čínská policie, která prošetřuje případy možného porušení obchodních pravidel či šíření nepodložených obchodních informací.

Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, dnes posílil o 0,7 procenta na 3062,57 bodu. Pro srovnání, v pondělí index odepsal 8,8 procenta a výrazný pokles pokračoval i v úterý. Index šanghajské burzy Shanghai Composite po největším poklesu od roku 2007 si připsal 0,5 procenta, nyní činí 2980,79 bodu, stále je však pod psychologicky důležitou hranicí 3000 bodů.

Vladan Gallistl: Čínská vláda odpálila globální bombu