Čína nastavila padajícím trhům síť, snížila úrokovou sazbu

Index burzy v HongKongu

Index burzy v HongKongu Zdroj: ctk/AP

Čínská centrální banka dnes o čtvrtinu procentního bodu snížila svou základní úrokovou sazbu, požadavek na minimální rezervy komerčních bank snížila o polovinu bodu. Opatření mají podpořit ekonomický růst, který výrazně zpomaluje. Kvůli obavám z rychlého zpomalení tempa růstu čínské ekonomiky v posledních dnech prudce oslabují akcie v Číně i jinde ve světě.

Banka snížila jednoletou výpůjční sazbu o 0,25 procentního bodu na 4,6 procenta a jednoletou depozitní sazbu rovněž o čtvrt procentního bodu na 1,75 procenta. Banka přistoupila ke snížení sazeb od loňského listopadu už popáté, naposledy tak učinila v červnu.

Centrální banka rovněž snížila podíl povinných minimálních rezerv, a to o půl procentního bodu na 18 procent. Tento krok má podpořit poskytování úvěrů. Většina finančních analytiků další snížení úroků očekávala kvůli posledním zprávám o poklesu vývozu, zpracovatelského sektoru a zhoršení dalších indikátorů.

Prudký pokles

Zásah centrální banky přichází po dvou dnech prudkého poklesu čínských akcií, který s sebou v pondělí stáhl burzy po celém světě. V pondělí čínské akcie klesly o více než osm procent a zaznamenaly nejvyšší propad za osm a půl roku. Dnes ztratily dalších více než sedm procent a ocitly se nejníže od prosince.

Hlavní indexy klesly o více než sedm procent. Klesají ale i burzy jinde v Asii, včetně Hongkongu a Tokia. Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, dnes klesl o 7,10 procenta na 3042,93 bodu. Přitom už v pondělí odepsal 8,8 procenta. Index šanghajské burzy Shanghai Composite klesl o 7,63 procenta na 2964,97 bodu; v pondělí ztratil 8,5 procenta, což byl nejvyšší pokles od února 2007.

Akciový index CSI300

Pokračuje tak obrovský pokles, včera čínský akciový trh zaznamenal nejhorší pokles od roku 2007. Šanghajský burzovní index se propadl o 8,5 procenta, což znamená ztrátu bezmála 10 bilionů korun. Trh se tak dostal na úroveň začátku roku.

Čínské akcie klesají od konce minulého týdne v reakci na nepříznivé údaje z tamní ekonomiky. V pondělí výprodej zesílil, neboť investory zklamalo, že Peking o víkendu neoznámil žádná nová opatření na podporu trhu, a s novou podporou nepřišla vláda ani po pondělních ztrátách. Propad akcií v Číně vyvolal v pondělí pokles na trzích po celém světě.

Prudce klesly všechny sektory, včetně bank, které přitom ještě dopoledne vykazovaly mírné oživení. Od počátku srpna již hlavní indexy čínských akcií ztratily téměř 20 procent a jsou na cestě vykázat nejhorší měsíční ztrátu za posledních šest let.

„Z Číny začal utíkat zahraniční kapitál, kterému se nelíbí vidina výraznějšího oslabení čínského růstu ani možné další ztráty čínské měny,“ uvedl hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. Burze nepomohlo ani víkendové opatření čínské vlády, které povoluje penzijním fondům investice do akcií. Propříště tak mohou úspory Číňanů až ze třetiny záviset na výkonu tamních akciových trhů.

Akciový index Hang Seng

Hlavním důvodem propadu je zhoršující se ekonomická prognóza, tempo čínského růstu v červenci zpomalilo na 6,6 procenta „První klíčový ekonomický indikátor za měsíc srpen obavy o zhoršující se stav čínské ekonomiky jen prohloubil, soukromě měřený průmyslový index se propadl na nejnižší úroveň za více než šest let,“ uvedla analytička Patrie Kristýna Zahradníková.

Na čínský propad reagovaly i americké trhy. Index Dow Jones si za včerejšek odepsal 3,57 procenta a zaznamenal tak nejhorší propad za poslední čtyři roky. Skončil na 15 871,35 bodu.

Akciový index Dow Jones

Širší index S&P 500 si odepsal 3,94 procenta a uzavřel na 1893,21 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zakončil den se ztrátou 3,82 procenta na 4526,25 bodu.