Čína poprvé v historii vyloučila firmu z burzy pro porušení pravidel

čísla ze šanghajské burzy

čísla ze šanghajské burzy Zdroj: ctk/AP

Akciové trhy v Číně byly v posledních letech častokrát přirovnávány k divokému západu, avšak dnešní krok burzy v Šanghaji by měl jejich postavení v očích investorů vylepšit. Burza poprvé vyřadila z obchodování firmu kvůli porušení pravidel. Je jí Zhuhai Boyuan Investment, která se věnuje obchodování s motorovými vozidly a nerosty.

„Vyloučení nezákonně jednající společnosti z burzy pomůže lépe chránit zájmy investorů a podpoří stabilní a zdravé prostředí na kapitálových trzích,“ stojí v prohlášení šanghajské burzy. Ta označila porušení pravidel firmou Zhuhai Boyuan za velice vážná.

Čínská firma podle agentury Reuters zneužívala kapitál, padělala obchodní smlouvy a nadhodnocovala vklady a majetek akcionářů. S akciemi Zhuhai Boyuan se přestalo obchodovat minulý rok v květnu v návaznosti na zahájení policejního vyšetřování firmy.

Odepsání díky nové regulaci

Podle Yang Haie, analytika poradenské společnosti Kaiyuan Securities, je dobře, že vláda aktivně podporuje racionální chování trhu tím, že omezuje špatně jednající firmy.“ Dodává, že v minulosti bylo kvůli špatnému mechanismu velmi obtížné firmu odepsat z burzy.

Analytici i veřejnost dříve vinili regulační systém Číny z nekalých praktik čínských společností na finančních trzích, například z insider tradingu. Nová regulace z roku 2014 měla za cíl tyto praktiky vymýtit a případ Zhuhai Boyuan je první, kdy společnost na akciovém trhu končí na základě rozhodnutí regulátora pro porušení pravidel.

Jiný byl případ státní rybářské společnosti Nanjing Tanker, která z burzy odešla v roce 2014 kvůli ztrátovosti. Podle pravidel čínské burzy pokud firma vykazuje ztrátu tři roky po sobě, jsou její akcie z obchodování automaticky staženy. Nanjing byl ve ztrátě čtyři předcházející roky, a regulátor ji z burzy vyloučil úplně.