Čína povolila otěže jüanu, je čas připravit se na divočejší jízdu, říká Thomas Poon

Thomas Poon

Thomas Poon Zdroj: Roman Chlupaty

Interval, v rámci kterého se smí čínská měna vůči dolaru pohybovat, byl o víkendu rozšířen. Podle expertů jde o další krok na cestě k flexibilnímu jüanu, jehož sílu diktuje trh. Zatímco v předchozích podobných případech to byly často veskrze symbolické posuny, tentokrát tomu tak není, říká šéf divize obchodní strategie a plánování banky HSBC Thomas Poon.

* E15: Co vás napadlo, když centrální banka ohlásila rozšíření intervalu?

Tento krok je v porovnání s předchozími mnohem méně symbolický. I proto potvrzuje naše přesvědčení, že jüan, respektive režim, který určuje jeho směr, prochází změnou. V jejím důsledku čekáme, že zhodnocování měny nebude tak přímočaré jako doposud. Zároveň je možné čekat i větší flexibilitu a volatilitu jüanu.

* E15: Znamená to, že tentokrát bude změnu kurzového režimu cítit?

Berte to tak, že na konci loňského roku měl interval, v němž se čínská měna obchoduje, na kurz jüanu vůči americkému dolaru významný vliv. Masivní odliv financí totiž tlačil na horní hranici intervalu, a ten tak zafungoval jako cenový strop – a stal se hlavním nástrojem ovlivňujícím kurz jüanu. Současná změna znamená, že pokud se opět objeví podobně velký a déletrvající zájem o dolar, vznikne větší prostor pro krátkodobé oslabení čínské měny.

* E15: Jak podle vás na změnu zareaguje kurz jüanu?

V předchozích případech trh reagoval na signály o možném rozšíření intervalu tak, že sázel na výraznější posílení jüanu vůči dolaru. Tentokrát je ale něco podobného méně pravděpodobné. Podle nás totiž víkendový krok nemá moc společného se směrem, kterým se jüan ve střednědobém horizontu pohybuje. Jde o snahu reagovat na některé cyklické jevy a také na očekávání dalšího vývoje dolaru. Podle mě tak skutečně tím největším dopadem na kurz jüanu vůči dolaru bude vyšší volatilita, která se na trhu časem objeví.

* E15: Nakolik by víkendový krok mohl ovlivnit rozjíždějící se obchodování s jüanem mimo Čínu?

Společně s tím, jak čínská měna ve stále větším objemu proudí přes hranice, mizí rozdíl mezi kurzem jüanu v Číně a v Hongkongu, který slouží jako off-shore centrum pro obchod s čínskou měnou. Víkendový krok k tomu také přispěje. Obecně pak platí, že větší flexibilita a tím i volatilita kurzu jüanu obchodovaného na území Číny znamená totéž pro jüan obchodovaný v Hongkongu. Zároveň je ale třeba zmínit i to, že pokud bude mít čínský jüan možnost výrazněji reagovat, dá se čekat, že rozdíl mezi ním a jüanem obchodovaným v Hongkongu nebude tak výrazný jako v minulosti. Berte to tak, že se největší rozdíl mezi nimi objevil v okamžiku, kdy čínský jüan narazil na strop kurzového intervalu, a nemohl tak následovat hongkongský dolar v dalším pohybu vzhůru.

* E15: Jak výrazně změna kurzového režimu poznamená ostatní měny v regionu?

Už v minulosti jsme upozorňovali na vliv, který jüan na měny okolních zemí má. To je patrné zejména v okamžicích, kdy nastávají výraznější změny kurzu jüanu vůči americkému dolaru. V tu chvíli podobným směrem zamíří i mnohé asijské měny. Teď tedy došlo k rozšíření intervalu, ve kterém se může jüan vůči dolaru hýbat. A to se zřejmě napříště projeví také v kurzech dalších asijských měn, jejichž volatilita ve vztahu k dolaru vzroste. Týkat by se to v blízké budoucnosti mohlo například tchajwanského dolaru nebo korejského wonu. Na druhé straně je třeba brát v potaz i to, že se jüan blíží rovnovážné pozici, což znamená, že by neměl mít napříště na kurzy jednotlivých asijských měn tak uniformní vliv.

* E15: Znamená to, že se výhled některých měn v regionu po víkendu vylepšil?

My stále fandíme zemím, které mají velké přebytky a důvěryhodnou politiku. Jejich měny podle nás překonají očekávání. Platí to o právě korejském wonu a singapurském dolaru.