Čína trhy nespasila, ty padají dál

čínské akciové trhy

čínské akciové trhy Zdroj: ctk/AP

Záchranné lano čínské centrální banky nedokázalo zvrátit krvavý vývoj na evropských burzách. Akcie na starém kontinentu tak dále propadly, jen od počátku tohoto týdne už evropské akcie zlevnily o více než šest procent a smazaly tak většinu svých zisků za celý letošní rok. Na vině dalšího propadu jsou podle expertů především obavy investorů z toho, že výprodej v Číně ještě zdaleka nemusel říci poslední slovo.

„Ačkoliv se čínské autority snaží stabilizovat čínskou měnu a ekonomiku, tak stále čekáme, že juan v horizontu šesti až dvanácti měsíců oslabí k 6,8 vůči americkému dolaru,“ soudí analytik Citi Jaromír Šindel. Pro zahraniční investory by to znamenalo další takřka sedmiprocentní ztrátu jen z titulu měnového vývoje. Pro burziány tak bude podle odborníků další oslabení juanu hrozbou i pro příští měsíce.

„Pokud se bude propad trhů prohlubovat, bude mít takový vývoj široké dopady. Efekt sníženého bohatství by omezil apetit spotřebitelů k utrácení a zároveň zvýšil jejich nervozitu. Firmy by omezily svou investiční aktivitu, přičemž ochota ke kapitálovým vkladům nebo úvěrování by se také snížila. Mohli bychom se tak opět dostat do recesní spirály, vyžadující akce na straně fiskální i monetární politiky,“ vysvětluje dopady slábnoucích akcií do reálné ekonomiky analytik ČSOB Aleš Prandstetter.

Analytik: Snížení úrokové sazby toho moc nevyřeší

Čínská centrální banka během úterý snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu, o půl bodu pak šla dolů sazba povinných minimálních rezerv, tedy objemu peněz, které jsou čínské banky povinny deponovat u centrální banky. Uvolněním peněz k potenciálním půjčkám firmám se centrální banka snaží podpořit ekonomický růst.

“Reakce čínské centrální banky pravděpodobně velkou díru do světa neudělá. Je to lék, který bankéři použili v posledních deseti měsících pětkrát, a problémy přeinvestované a rychle se zadlužující Číny vyřeší jen stěží,” zdůrazňuje hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.