Čína zruší nejstarší monopol na světě, uvolní trh se solí

Čínská sůl

Čínská sůl Zdroj: ctk

Čínská vláda tento týden rozhodla o ukončení kontroly státu nad místním trhem se solí. Skončil tak nejdéle trvající monopol na světě, který začal platit v sedmém století před naším letopočtem.

Pro starověkou Čínu byly příjmy ze soli velmi důležité. Od té doby však její role prudce klesla. Čínská společnost China National Salt Industry Corp., která slouží jako regulátor trhu se solí i jako obchodník, je nyní příjemcem štědrých státních podpor. V roce 2012 získala na dotacích 720 milionů jüanů (2,6 miliardy korun).

Starověký monopol
Když dynastie Chan přijala solný monopol v roce 119 před naším letopočtem, byla sůl hlavním prostředkem financování její agresivní expanze. Ve třetím až pátém století sůl činila 80 až 90 procent státních příjmů některých království vzniklých po pádu dynastie Chan. Monopol ponechala v platnosti i komunistická strana, která se ujala moci v roce 1949.

Podle státních médií již brzy nebudou muset producenti soli prodávat sůl čínskému podniku China National Salt, ale budou ji moci prodávat přímo, a to i do jiných provincií.

Ceny budou uvolněny v roce 2016 a nové licence pro zahájení podnikání se solí se mají začít vydávat od roku 2017. Místní producenti jsou na rozdíl od státního distributora ziskoví a věří, že liberalizace trhu zvýší jejich příjmy.

Jak je to vlastně s tou solí? Je opravdu nad zlato?