Čínská záchrana akciového trhu podrazila jüan

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Krize, která na čínském akciovém trhu vypukla minulý měsíc, srazila hodnotu čínských firem o tři biliony dolarů. Čínské vládě se za velkou cenu povedlo před minulým víkendem zklidnit nervy investorů. Za poslední tři obchodní dny posílila burza v Šanghaji o 12 procent. Tomu ale předcházel 35procentní pád. Ten zastavila opatření čínské vlády včetně zákazu prodeje akcií institucionálními investory a úplného zastavení obchodování.

Ať již budou analytici hodnotit zásahy komunistické vlády na akciovém trhu jako úspěšné nebo neúspěšné, tato akce podkopala dlouhodobé snahy o plnou konvertibilitu čínského jüanu a jeho prosazení jako používanou rezervní měnu.

Od nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga přede dvěma lety udělala Čína velký pokrok. Šlo například o liberalizaci úrokových sazeb. Snahy Pekingu ocenil letos v květnu také Mezinárodní měnový fond, když uvedl, že jüan již není uměle podhodnocený, a dodal, že čínská měna je na dobré cestě vstoupit ještě letos do elitního klubu měnového koše rezervních měn. Tam zatím patří jen americký dolar, euro, britská libra a japonský jen.

Tento strategický plán ale padl během jediného týdne kvůli čínské akci za záchranu akcií. „Důvěra v čínské akcie je pryč a jen tak se nevrátí. Zastavení obchodování je investory nejvíce nenáviděná intervence,“ řekl Reuters analytik Julius Baer Heinz Ruttimann. Zahraniční investoři z Číny utíkají. Od 3. července stáhli z Číny přes hongkongskou burzu 40,5 miliardy jüanů (160 miliard korun).