Čínské akcie na sedmiletých maximech, letos rostou už o 20 procent

Burza v Šanghaji

Burza v Šanghaji Zdroj: beijing-china.net

Akciové indexy čínských burz dnes vystoupily na nová sedmiletá maxima. Čínský trh letos získává téměř 20 procent a roste nejrychleji z celé Asie. Vzhůru jej žene příliv nových peněz od investorů motivovaných nadějemi, že čínská vláda podpoří slábnoucí ekonomiku a růst na trzích bude díky tomu pokračovat.

Dva nejsledovanější čínské indexy - CSI300, zahrnující tři stovky největších firem na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, a šanghajský SCI - posílily dnes o zhruba jedno procento. Za celý týden získaly kolem pěti procent poté, co v prvním čtvrtletí vzrostly o 15-16 procent, uvedla agentura Reuters.

Růst indexu CSI300 za posledních šest měsícůRůst indexu CSI300 za posledních šest měsíců | Yahoo FinanceRůst indexu CSI300 za posledních šest měsíců

Čínské burzy již loni vzrostly o více než 50 procent a zájem o investování na nich neustává. Drobní investoři rychle skupují nové podílové fondy ve všeobecném přesvědčení, že růst bude pokračovat. V prvním čtvrtletí vrhli investoři na akciový trh zhruba bilion jenů (přes čtyři biliony korun).

Vládní místa dávají přitom najevo, že růst akciových trhů podporují. Nedávný komentář v oficiálním listu komunistické strany Žen-min ž'-pao uvedl, že růstový trh podpoří restrukturalizaci ekonomiky.

Čína loni rostla "jen" o 7,4 procenta

Čínská ekonomika loni rostla o 7,4 procenta, což bylo její nejpomalejší tempo za posledních 24 let. Čínský parlament minulý měsíc týden schválil vládní plán, který výhledově počítá se zpomalením ročního růstu ekonomiky na sedm procent. Peking se snaží omezit závislost ekonomiky na investicích a zahraničním obchodu a podporovat hospodářský růst založený na domácí spotřebě.

Čínský prezident Si Ťin-pching již loni prohlásil, že Čína si musí zvyknout na pomalejší tempo růstu. Peking nicméně během loňského i letošního roku představil řadu stimulačních opatření, včetně investic do infrastruktury či snížení úrokových sazeb.

Ilona Švihlíková: Čína jako největší ekonomika světa?