Čínské akcie spadly nejvíce za 8,5 roku, světovými trhy se šíří panika

Propad akciového trhu v Hongkongu

Propad akciového trhu v Hongkongu Zdroj: ctk/ap

Čínské akcie zahájily nový týden těžkým propadem a jejich hlavní indexy ztratily přes osm procent, nejvíce za osm a půl roku. Akciové burzy padaly následně i v celé Asii a vlna výprodejů se pak začala šířit i do Evropy a Ameriky. Cena ropy spadla nejníže za šest let. Někteří analytici tak začínají současnou paniku přirovnávat nákaze podobné tomu, co Asie zažila za své finanční krize v letech 1997 - 98.

Příčinou propadu trhů, který trvá již několik dnů, jsou nepříznivé údaje z čínské ekonomiky. Globální výprodej spustila zpráva o zrychlujícím se poklesu aktivity v čínském průmyslu, která prohloubila obavy z dalšího zpomalování růstu druhé největší světové ekonomiky.

Konkrétně dnes pak investory zklamalo, že Peking o víkendu ani přes silný pokles na burzách v minulém týdnu neoznámil žádná nová opatření na podporu trhu. Index šanghajské akciové burzy SCI proto v závěru klesl o 8,5 procenta na 3209,91 bodu a zažil nejhlubší jednodenní ztrátu od února 2007. Přišel tím už o všechny letošní vysoké zisky a z červnového maxima z 12. června ztrácí 38 procent. V pátek oslabil o 4,3 procenta a za celý minulý týden odepsal 11,5 procenta.

Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, dnes oslabil o 8,8 procenta. Po poklesu o 12 procent za minulý týden ztrácí proti počátku roku přes sedm procent.

Minulý týden světové burzy zažily nejhorší týden v tomto roce a širší index Wall Street ztratil 5,8 procenta, nejvíce od září 2011.

Situace v Praze

Zprávy z Dálného východu se projevují i v Česku. Pražská burza oslabila o 4,6 procenta a zaznamenala tak nejhorší den za poslední čtyři roky.

Panevropský index FTSEurofirst 300 dnes odepsal pět procent, zmizelo z něj tak 400 miliard eur. Akcie ve Spojených státech zahájily dnešní obchodování prudkým poklesem a index Dow Jones se poprvé od února 2014 propadl pod hranici 16.000 bodů. Během dopoledne však výraznou část počátečních ztrát akcie smazaly. Obchodníci prodávají hlavně akcie ropných firem a dalších prodejců komodit.

V poledne newyorského času index Dow Jones klesl o 1,4 procenta, tedy téměř 220 bodů, na 16,242 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 1,5 procenta na 1941 bodů. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o jedno procento na 4662 bodů.

Index FTSEurofirst 300

Cena ropy klesla o další čtyři procenta. Je na šest a půl ročním minimu kvůli nadbytku nabídky a potenciálně menší spotřebě v Číně, která má obrovskou energetickou spotřebu. Cena surové ropy se dostala pod 39 dolarů a Brentu na 43,74 dolaru.

Centrální banka mlčí

„Investoři zaujali vůči akciovým trhům postoj 'bezpečnost především', což je pochopitelné vzhledem k potenciálu nestability plynoucímu z odlivu kapitálu z rozvíjejících se ekonomik,“ uvedl podle agentury AP Ric Spooner z firmy CMC Markets.

Peking po vysokých ztrátách z minulého týdne o víkendu proti výprodeji na trhu nijak významně nezasáhl. Mnozí investoři čekali, že centrální banka například sníží povinné minimální rezervy komerčních bank, aby uvolnila dodatečné peníze pro nákupy akcií a úvěry do ochabujícího průmyslu. Peking pouze oficiálně povolil penzijním fondům nakupovat akcie, což signalizoval už dřív.

Akciový index Hang Seng

Propad akcií dopadá tíživě zejména na drobné domácí investory, kteří začali s masovými nákupy akcií až letos ve snaze připojit se k dlouhému vzestupu. Hrozící odvrat běžných Číňanů od akciového trhu ohrožuje plány komunistického vedení využít trhu k podpoře ekonomických reforem. „Je to jako konec světa,“ řekl agentuře AP 25letý specialista na sociální média Pchan Čchung, který do akcií investoval v dubnu.

Problémy se odráží i v Evropě

Pád čínských akcií se promítl do silných ztrát na ostatních asijských burzách. Analytici už mluví o nákaze, která se podobá tomu, co Asie zažila za své finanční krize v letech 1997 - 98.

Hlavní index burzy v Tokiu Nikkei 225 klesl o 4,6 procenta a utrpěl nejhlubší jednodenní ztrátu za více než dva roky. Burza v Soulu ztratila 2,5 procenta, nejvíce za více než tři roky.

Hongkongský Hang Seng oslabuje o více než čtyři procenta, tchajwanská burza skončila poklesem o téměř pět procent. Index australského trhu odepsal přes čtyři procenta a zaznamenal nejhlubší ztrátu od počátku roku 2009.

Další devalvace?

Vedle akciových burz zasahuje odliv kapitálu i měny v regionu. Čínský jüan, jehož kurz centrální banka předminulý týden nečekaně devalvovala, zůstává pod tlakem, i když jeho oficiální kurz Peking dnes mírně zvýšil.

„Situace může donutit Čínu opět snížit kurz jüanu. Akciové trh s tím počítají a také ještě umocňují negativní dopady zadrhávající čínské ekonomiky,“ řekl agentuře Reuters analytik Ejdži Kinuči ze tokijské společnosti Daiwa Securities.

Padají kurzy malajsijského ringgitu, indické a indonéské rupie. Pokračuje také pokles cen komodit v čele s ropou, což je trh, který v poslední době sráží zejména ochabování čínské poptávky.