Čínské akcie zažily největší šok od krize. Investoři přišli o biliony korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Obrovský propad, v přepočtu 29 bilionů korun zasáhl jen koncem minulého týdne čínské akcie na dvou klíčových burzách v Šanghaji a Šen-čenu. Propad bohatství odpovídající například sedmiletému výstupu české ekonomiky znamená pro tamní trh nejprudší otřes od roku 2008, kdy kapitál prchal z Číny pod dojmem počínající globální krize.

Pád burzy si o víkendu vyžádal jednu z nejrozsáhlejších pokrizových akcí čínské centrální banky na podporu ekonomiky, úrokové sazby v zemi tak propadly na historická minima.

Během pouhých dvou týdnů přišli investoři v Číně takřka o pětinu svých investic. Ještě na počátku června přitom obě hlavní čínské burzy suverénně vévodily globálním výkonnostním akciovým žebříčkům, a to zejména díky masovým sázkám drobných investorů obchodujících ve valné míře s půjčenými penězi.

„Již delší dobu se spekulovalo o tom, že růst čínského trhu s cennými papíry je neudržitelný zejména v kombinaci s horší výkonností tamní ekonomiky. Ta se postupně adaptuje na střídmější nový standard, uvádí Michal Putna z Patrie.

růst čínského trhu s cennými papíry je neudržitelný zejména v kombinaci s horší výkonností tamní ekonomiky


Čínská centrální banka v sobotu počtvrté od listopadu snížila základní úrokovou sazbu na 4,85 procenta, poprvé v historii země tak sazba klesla pod pět procent. Bankéři zároveň snížili minimální objem peněz, které musí komerční banky vázat u regulátora. Oba kroky v jeden den provedla tamní centrální banka naposledy v říjnu roku 2008, tedy v okamžiku kulminující finanční krize.

Cílem opatření je podle expertů nejen uvolnit co nejvíce peněz pro půjčky slábnoucí ekonomice, ale i zachránit burzu, jejíž zisky předtím vláda sama vydatně přiživovala a k investicím nabádala.

Na Čínských burzách obchodují i uklízečky, experti čekají brzký pád

Přefouknutá bublina: Čínské akcie prudce vzrostly, americké jsou na rekordu