ČNB snížila objem intervencí, nakupovala eura za 63 miliard korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Česká národní banka v září na devizovém trhu intervenovala proti posilující koruně v objemu zhruba 63 miliard korun. V srpnu přitom centrální banka kvůli posilující koruně nakoupila eura za zhruba 100 miliard korun. Cílem intervencí je držet kurz u 27 korun za euro, v letních měsících se koruna k této hranici několikrát přiblížila.

„Jak naznačuje vývoj kurzu koruny v říjnu a nakonec i vývoj devizových rezerv, v posledním měsíci se ČNB už nijak snažit nemusela. Vlna spekulací na předčasný exit z kurzového systému opadla a koruna se v klidu držela nad intervenční hranicí,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Cz Inflation Rate

Celkové devizové rezervy v hodnotě 1,533 bilionu korun nyní podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy odpovídají zhruba 36 procentům tuzemského hrubého domácího produktu. Při zahájení intervenčního režimu byly na zhruba 22 procentech. „Nutno však říci, že devizové rezervy narůstají i z jiných důvodů, než je právě intervenční oslabování české měny. Další zintenzivnění akumulace rezerv v souvislosti s intervenčním režimem lze očekávat v příštím roce ruku v ruce s tím, jak budou sílit spekulace devizových obchodníků ohledně změny na postu guvernéra ČNB a ohledně potenciálního ukončení intervenčního režimu,“ uvedl.

Devizové obchody ČNB (výběr):Devizové obchody ČNB (výběr): | ctk

Již v září po zveřejnění červencových dat uvedl ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub, že dopady intervencí do finančního hospodaření centrální banky nejsou podstatné. Primárním cílem ČNB je podle něj udržovat cenovou stabilitu. „Intervence také nemají žádné přímé dopady do veřejných rozpočtů, protože případné účetní kurzové ztráty z devizových rezerv bude ČNB bez problémů schopna uhradit ze svých budoucích zisků, jak dokládá i naše vlastní historická zkušenost,“ uvedl.

Ve čtvrtek bankovní rada uvedla, že ukončení režimu devizových intervencí se pravděpodobně odsouvá až do období kolem konce roku 2016. Dosud centrální bankéři hovořili o tom, že režim intervencí neopustí dříve než ve druhé polovině příštího roku.