Dohoda amerického Kongresu euforii na trzích nespustila

Nasdaq

Nasdaq Zdroj: CTK

Globální akciové trhy se dostaly na své maximum ještě před tím, než byla v americkém Kongresu posvěcena konečná podoba dohody, která již tradičně přišla na poslední chvíli a brzy bude třeba další. K růstu akciím stačil jen impulz, že je dohoda na cestě. Naopak včera již optimismus vyprchával.

Reakce byla pozitivní jen u výnosů dluhopisů, které – nejen u těch amerických vládních – klesaly. Pokles nervozity byl nejvíce patrný na jednoměsíčních pokladničních poukázkách, kde výnos klesl z 0,14 procenta na 0,04 procenta.

Akciové trhy v Asii se probudily spíše do nálady výběru zisků. Z hlavních indexů rostl jen japonský Nikkei o 0,8 procenta a korejský Kospi o 0,3 procenta, ostatní asijské burzy oslabovaly.

Evropské akciové trhy oslabovaly v průměru o půl procenta. Americké indexy otevřely s mírnou ztrátou. Analytici slabou odezvu na dosažení dohody politiků očekávali. Podle nich byli investoři v zásadě přesvědčeni, že nějaké dohody bude na poslední chvíli dosaženo.

Oslaboval také americký dolar, který se dostal nad hodnotu 1,36 dolaru za euro. Měna v průběhu dne ztrácela i vůči japonskému jenu. Naopak posilovalo zlato a to až na 1321,5 dolaru za troyskou unci.

Vývoj kurzu EUR/USD za poslední 4 roky:Kurz dolaru k euruKurz dolaru k euru | Yahoo Finance

Ačkoli západní ratingové agentury vyslaly americkým politikům varování nanejvýš v podobě udělení negativního výhledu jejich úvěrové důvěryhodnosti, jak to počátkem týdne učinila agentura Fitch, čínská ratingová agentura Dagong se nebála Spojeným státům ukázat, jakou škodu vnitropolitické spory největší ekonomice světa napáchaly, a snížila Spojeným státům úvěrový rating.

Investoři si jsou také vědomi, že dohoda amerických politiků uhasila požár jen na chvíli. Státní úřady mohou v klidu fungovat do poloviny ledna a zvýšení dluhového stropu vystačí pouze do začátku února příštího roku. Zatím je také nejasné, jakou škodu zavřené úřady a politické handrkování udělalo s ekonomickým sentimentem. „Chvíli potrvá, než dostaneme jasný obrázek o zotavující se ekonomice,“ napsali analytici Citi.