Dolar na rozcestí, oživení se zadrhlo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ještě v lednu věštila řada měnových stratégů americkému dolaru dobrý rok, měl to být rok amerického dolaru. Od americké měny se očekávala razantní posilování, protože ve Spojených státech se rodil pozitivní příběh o hospodářském oživení.

Namísto nějakého posilování je dolar zaseknutý na místě. Od počátku roku se obchoduje ve velmi úzkém pásmu vůči dalším nejvýznamnějším světovým měnám. Takzvaný dolarový index, který měří výkonnost americké měny vůči koši dalších globálních měn, je od začátku roku téměř na stejném místě, posílil o zanedbatelných 0,3 procenta.

Mnoho makléřů bylo také překvapeno skutečností, že navzdory divergenci mezi oživující americkou ekonomikou a prohlubující se dluhovou krizí eurozóny se dolar od počátku roku téměř nepohnul ani na páru s eurem. Společná měna eurozóny od ledna dokonce posílila vůči dolaru o půl procenta, včera se obchodovala na úrovni 1,298 dolaru za euro a to i navzdory oslabování v posledních dnech z důvodů víkendových voleb v eurozóně a obav o osud úsporných opatření v Evropě.

Pro měnové investory zůstává zásadní otázkou, zda americká centrální banka (Fed) nakonec spustí další kolo kvantitativního uvolňování, takzvané QE3, ještě letos. Další monetární expanze amerického Fedu by byla negativní pro dolar, který by oslabil z důvodu převisu nabídky dolarů (nově „vytištěných“) nad poptávkou po americké měně.

Zprávy, které americká centrální banka k této otázce vypouští, jsou velmi smíšené a nečitelné. Na čtvrtletním zasedání minulý měsíc Fed zvýšil odhad růstu americké ekonomiky v letošním roce, šéf Fedu Ben Bernanke však s radostí poznamenal, že nástroje dalšího monetárního uvolnění zůstávají připravené k použití. Smíšená vyjádření Fedu vedou analytiky k takzvanému přístupu závislého na (ekonomických) datech, kdy se analyzují každá makroekonomická data ve snaze zjistit, zda je další kvantitativní uvolňování o něco blíže nebo dále.