El Niño polevuje, komodity se chystají na La Niñu

Bouře, ilustrační foto

Bouře, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Nejsilnější jev El Niño za posledních dvacet let, kterému se za vinu dávají povodně v Latinské Americe, v Kalifornii a v Británii či sucha v Asii, by mohl vystřídat opačný fenomén – La Niña. Australský meteorologický úřad odhaduje pravděpodobnost, že v polovině letošního roku La Nina skutečně dorazí, na 50 procent.

Na pozoru se mají obchodníci s komoditami, farmáři i těžaři. Budou pečlivě sledovat teploty moří a oceánů, které jsou s tímto jevem spojené. La Niña tradičně přináší déšť a záplavy do Austrálie a Asie a naopak způsobuje sucho na amerických kontinentech. Podle chicagské komoditní burzy CME jsou silné ročníky jevu La Niña spojeny s výraznou volatilitou na komoditních trzích.

Nejohroženějšími komoditami jsou ty zemědělské. Výrazné deště, které na kolumbijské plantáže přinesl El Niño, ohrožují úrodu kávy. Před pěti lety způsobily deště rozšíření plísně, která poškodila celou sklizeň. Narušeny mohou být také dodávky uhlí. Při poslední velké La Niña v letech 2010–2011 došlo k zaplavení australských dolů, v nichž se těží koksovatelné uhlí.

Stejné problémy mohou mít těžaři v jihovýchodní Asii či železnorudné doly v Indii. El Niño podle australských meteorologů dosáhl vrcholu v uplynulých týdnech a situace se vrátí do normálu ve druhém čtvrtletí roku.

El Niño a La Niña
• Jev El Niño (chlapec) nastává po zeslabení studeného tichomořského proudu, který postupuje severně podél západních břehů Jižní Ameriky. Oteplení Pacifiku ovlivňuje i počasí v oblasti Indického oceánu. V Asii bývá sucho a horko, v Americe prší. • Jev La Niña (děvče) je charakterizován naopak zesílením téhož studeného tichomořského proudu a přináší chladné vody až k rovníku. Oba jevy působí s větší silou na jižní polokouli, proto se pro ně užívá termín jižní oscilace. La Niña se ale v zimě 2010/2011 projevila nejsilněji za sto let a způsobila i chladnější zimu v Evropě.