ETF fondy lákají mladé investory. Trend podporují nízké poplatky a digitální platformy

Americká investiční společnost BlackRock je největších správcem burzovně obchodovaných fondů (ETF) na světě.

Americká investiční společnost BlackRock je největších správcem burzovně obchodovaných fondů (ETF) na světě. Zdroj: profimedia.cz

Počet Evropanů zhodnocujících své peníze prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů – Exchange Traded Funds či jen ETF – se svižně zvyšuje. Jen v příštích dvanácti měsících vzroste o 32 procent. „Nová data ukazují na vlnu adopce ETF ze strany nové generace evropských investorů,“ píše v nejnovější studii americká investiční společnost BlackRock. Zájem o tento investiční nástroj v posledních letech výrazně narůstá také v Česku.

Podle průzkumu, který se konal od loňského srpna do letošního února, se dominantní skupinou v oblasti investování do ETF stanou lidé ve věku 18 až 34 let. Jejich podíl na nových investorech do ETF by měl letos dosáhnout 54 procent. Data naznačují, že pro velkou řadu mladých lidí jsou burzovně obchodované fondy vůbec první investicí. „Z nové vlny investorů jich 41 procent dosud nikdy neinvestovalo,“ uvádí BlackRock s tím, že v současnosti investicím do ETF dominuje v Evropě generace ve věku 35 až 54 let.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!