Evropské firmy a vlády se zbavují velkých akciových podílů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Evropské vlády a velké kontinentální korporace se letos zbavují významných akciových podílů nejrychlejším tempem od počátku finanční krize. Od ledna do září tak změnily majitele akcie v objemu bezmála 95 miliard dolarů. Svědčí o tom data o blokových obchodech výzkumné organizace EPFR Global.

V rámci tohoto druhu transakcí se obvykle obchodují velké balíky akcií za ceny dohodnuté mimo burzu. Odborníci varují, že velcí hráči prodávají s předpokladem, že lepších cen jen tak nedosáhnou. Drobní investoři naopak věří v další akciový růst.

„Vysoký objem prodejů svědčí o tom, že trh se nachází poblíž svého vrcholu,“ sdělil portfolio manažer George Godber z londýnské Milton Group agentuře Bloomberg.

Podíly obvykle končí v portfoliích akciových fondů, jejichž klienti masově sází na evropské oživení. Podle statistik EPFR mají fondy za sebou nejdelší období přílivu peněz od roku 2002. Jen v uplynulých patnácti týdnech do nich přiteklo na 22 miliard dolarů a podle Bank of America mají manažeři v akciích eurozóny zainvestováno nejvíce od předkrizového roku 2007.

Trhům vládne příznivé klima

Poté, co evropské akcie za poslední rok a půl přidaly kolem 35 procent, vládne na trzích příznivé klima a velcí hráči věří, že nadešel vhodný okamžik vycouvat ze svých velkých akciových investic. „Prodali jsme podíl v Société Générale, abychom snížili expozici vůči tržnímu riziku,“ uvedli zástupci francouzské pojišťovny Groupama k zářijovému blokovému prodeji 1,9procentního podílu ve druhé největší bance země galského kohouta.

Pro evropské vlády je vidina solidní prodejní ceny podílů lákavá především jako záplata děravých státních financí. Švédská vláda tak za 3,4 miliardy dolarů prodala svou účast v bance Nordea, Velká Británie zase prodejem části akcií za bezmála pět miliard dolarů redukovala svůj podíl v bance Lloyds.

Blokové prodeje velkých akciových podílů evropských společností a vlád dosáhly jen za poslední čtvrtletí hodnoty 32 miliard dolarů, což představuje devítileté maximum. „Prodeje tak velkých balíků akcií nemohou pokračovat bez toho, aniž by ohrozily současný akciový růst,“ připomněl George Godber.