Evropský systém snižování emisí expanduje do Číny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta E15

O praktických otázkach zavedení evropského systému snižování emisí uhlíku na čínském trhu se bude jednat na klimatické konferenci Low Carbon Earth Summit 2013. Ta začíná již ve čtvrtek v čínském Xi'an a potrvá do soboty. Na summit přiletí více než 1500 účastníků z více než 50 zemí. K hlavním tématům budou také patřit obchodování s emisemi, finanční investice, inovativní technologie v oblasti obnovitelných zdrojů.

Význam summitu podtrhuje fakt, že se letos koná v rámci jednoho z největších setkání významných osobností ekonomiky, politiky a byznysu Euro Asia Economic Forum 2013. Cílem tedy bude i výměna skúšeností mezi těmito ekonomickými bloky. EU zatím jako jediný ekonomický blok zavedla systém snižování emisí tzv. EU ETS. Ten se od začátku jeho uplatňování potýká s problémy a funguje jen díky intervencím Evropské komise.

„Přesto jde zřejmě o jediný účinný prostředek k snižování emisí. Potvrzuje to i fakt, že EU ETS se rozhodla zavést také Čína,“ uvedl Jan Fousek, ředitel emisních operací společnosti Virtuse Group Suisse (SA).

Čína patří mezi největší světové producenty skleníkových plynů. V rámci úsilí země v boji proti tomuto problému čínské ministerstvo financí nedávno oznámilo plány na zavedení tzv. uhlíkové daně pro producenty CO2. Země také v červenci tohoto roku spustila pilotní cap - and - trade program, který je obdobou evropského ETS.

Podle agentury Bloomberg se mají plány týkat regulace 800 milionů až jedné miliardy metrických tun emisí vyprodukovaných v roce 2015. Evropská komise podepsala s Pekingem dohodu o spolupráci v hodnotě 25 milionů eur, která má Číně pomoci vytvořit největší systém obchodování s emisemi mimo Evropu. Závazek Číny podle Fouska zároveň vytváří příležitosti pro podniky působící v odvětví obchodování s emisemi uhlíku.