Evropu postihl výprodej akcií, kapitál zamířil do amerických dluhopisů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Přespolní kapitál dal sbohem evropským trhům. Pod dojmem sílících obav z opětovného odkladu konjunktury přehodnocují investoři ze všech koutů světa zdejší rizikové sázky. Během uplynulého týdne globální fondy podle dat Bank of America vymetly akciové pozice v Evropě za bezmála šest miliard dolarů, což je nejhorší údaj v dějinách tohoto ukazatele. Takřka třetinu částky stáhli hráči z Wall Street.

Dolaroví investoři podle statistik výzkumníků z firmy Lipper prchali v minulém týdnu ze starého kontinentu nejrychleji v historii. Vyšší čísla nenabídla ani vrcholná fáze dluhové krize. „Růst a potažmo inflace se v Evropě stávají spíše zbožným přáním. Kapitál zvláště znervózňuje zpomalení Německa, na jehož ekonomice je zbytek kontinentu závislý,“ uvádí Scott Anderson, hlavní ekonom kalifornské Bank of the West.

Propad zájmu kapitálu o Evropu srazil jen během uplynulého týdne zdejší akcie o tři procenta, od počátku října ztratily evropské trhy během nejsilnějšího propadu za půldruhého roku takřka trojnásobek. „Ačkoli mnoho investorů může panikařit, další přesuny majetku z akcií do fondů peněžního trhu nebo k hotovosti neočekávám,“ uvádí Jeremy Monk z investiční společnosti Akro.

Nejen peníze uvolněné z evropského angažmá mezitím putují na americké adresy. Nejsilnější příliv peněz od července hlásí zejména fondy orientované na americké vládní dluhopisy, stranou však nezůstávají ani akcie. V kurzu jsou především zámořské veřejně obchodované fondy ETF, jejichž vklady se během pouhého týdne zvýšily podle dat EPFR Global o více než osm miliard dolarů. Staly se tak jediným instrumentem zaměřeným na akcie, jehož popularita mezi investory během tržní paniky vzrostla.

Odliv kapitálu se nevyhnul ani rozvíjejícím se zemím. Čisté akciové expozice investorů ve fondech emerging markets se během uplynulého týdne snížily takřka o tři miliardy dolarů, nejvíce peněz se rozloučilo s Čínou. Celosvětově stihl akciové fondy první pokles zájmu po sedmnácti týdnech.